Zekadan ne anlıyoruz sorusunu kendimize sorduğumuz zaman karşımıza çıkacak olan cevap genellikle değişken olacaktır. Ancak bundan yüz yüz elli yıl öncesine kadar zekadan ne anladığımız sorusunu sorduğumuzda genellikle karşımıza kurnazlık veyahutta akıllılık gibi cevaplar çıkabilecektir. Pratik zekalı olmak, kurnaz olmak, hızlı düşünmek gibi.
Ancak bugün insanlar kabul etse de etmese de bir zeka türüyle daha karşı karşıyayız ve bu zeka türü de insanlığın geleceğini yönlendiren, medeniyeti oluşturan zeka türü. Bu zeka türünin adını tam olarak koyamasam da en azından neye yaradığını söyleyebilirim. Bu zeka türü genel olarak teknolojiyi geliştiren, bilimsel araştırmalar yapan, doğayı çözmeye çalışan bir zeka türüdür. Aslında bu zeka türü çağlar boyunca vardı.
Ta ilk dönemlerdeki filozofların bile zekası böyle bir zekaydı ama kullanımı çok yaygın değildi. Çünkü kurnazlığın ve pratik zekanın getirisi her zaman daha fazlaydı. Ancak bugün işler biraz değişmeye başladı. Bugün kurnazlık ve pratik zekanın yanında bilimsel düşünebilme kabiliyeti veya teknolojiden anlamak da önemli bir zeka usulü haline geldi. Zekadan anladığımız medeniyetimizin değişmesiyle birlikte değişmeye başladı.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız