Mayıs 18, 2024

Vahşi ve Cesurlar Mı? Öyle Mi Dersin: Amazonlar (VII) – Friendz10

Bütün bir Ege bölgesinde ve Anadolu'nun kuzey kıyılarında, "Amazoneia" adı verilen yerel anıtlara ve Amazonların serüvenlerini dile getiren söylencelere rastlanıyor. Ne var ki, onların kentler kurduğu iddia edilen bölge daha dar bir alanda kalmaktadır. Bu kentlerden bir bölüğü Prontis ve Paphlagonia kıyılarındaydı. Öbürleriyse, Ege kıyılarının sonraları "Aiolis" ve "İonia" diye bilinen bölümündeydi: Myrine, Mytilene, Elaia, Anaia, Gryneia, Kyme, Pitane, Smyrna, Ephesos yakınlarındaki Latoreia ve "Smyrna" adlı bir Amazon'un yönettiği söylenilen Ephesos'un kendisi aslında.

Vahşi ve Cesurlar Mı? Öyle Mi Dersin: Amazonlar (VII) – Friendz10

Ephesos'taki eski Artemis Tapınağı (Ephesoslular'ın Diana'sı), Amazonlar tarafından yapılmıştı. Bu gelenek, gerçekte Atina Akropolis' indeki "Kore'ler, yani genç kızlar gibi Tanrıça Artemis'e hizmet eden soylu genç kızlar olan kadın avcı ya da savaşçıların toplu yontularını gün ışığına çıkaran kazılarla da doğrulanmıştır. Bu anıtlar, ilk kalıntılar arasında Hitit etkisinin belirgin izlerini gözlemleyen Lethaby tarafından yayınlanmıştı. Garstang da, Amazonların bir Hitit tapınağıyla bağıntılı oldukları ve daha sonraki Artemis tapınağının bu tapınağından kaynaklandığı konusunda Lethaby'ye katılıyor aslında.

Vahşi ve Cesurlar Mı? Öyle Mi Dersin: Amazonlar (VII) – Friendz10

Amazonluk, Anadolu'ya, Doğu Avrupa'ya İç Asya bozkırlarından gelmiş gözükmekteyse de, milattan sonraki ilk yüzyıllara dek Orta Avrupa'da birtakım silahlı kadınların yaşadığı biliniyor. Bataklıklarda bulunan binden fazla ceset üzerinde yapılan araştırmalar bunu açıkça ortaya koyuyor.

Vahşi ve Cesurlar Mı? Öyle Mi Dersin: Amazonlar (VII) – Friendz10

On sekiz - yirmi yaşlarındaki dişi savaşçılar, kılıç, kalkan, okluk ve ok-yay taşıyorlardı. Pantolon ve ceketleri geyik derisindendi. Erkeklerle birlikte savaşıyor, onlar gibi gömülüyorlardı. Bad Grund'daki Bruchberg Bataklığı'nda, dört erkeğin yanında bulunmuş üç kadın savaşçının ölüm nedeni kılıç yarasıydı. Rendsburg'taki bir bataklıkta bulunan, 600 yıllarına ait kadın cesedi de oval bir kalkan üzerine konarak defnedilmişti. Deri bir elbisesi vardı ve çok sayıda okla vurulmuştu. Sağ elinde bir kargı vardı ve hemen yanı başında ok ve kılıç darbeleriyle ölmüş altı adam yatıyordu.

Yorumlar

  • Kadınlar tek başlarına savaşıyor diye biliyordum ben

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldırım ve Düşmesi

Yıldırım ve Düşmesi

ANTİK MISIR'DA AMPUL KULLANILARAK AYDINLATMA YAPILIYORDU
Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır ve Elektrik

Antik Mısır ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun