Mayıs 05, 2024

Sıradan Bir Viking Günü: İklime Endeksli Zorlu Yaşam

İskandinavya'nın çoğunun engebeli ve dağlık olduğu düşünüldüğünde, Vikingler için karada yaşamın ne kadar zor olduğu anlaşı­lıyor. Üstelik, büyük ormanlar ve göl­ler de özellikle kötü havalarda ulaşımı son derece zorlaştırıyordu. Göllerin ve nehirlerin donduğu kış aylarında kara­da yolculuk yapmak çok daha kolaydı. Donan nehir ve göllerin üzerini kapla­yan kar, geçişi çok kolaylaştırıyordu. Genelde kayak ve kızaklarla yolculuk yapan insanlar, derin karda kar ayakka­bıları giyiyorlardı.

Sıradan Bir Viking Günü: İklime Endeksli Zorlu Yaşam

Büyük kızaklar atlar tarafından çekiliyor, atların buz üzerin­de kaymasını önlemek için tırnaklarına demir kramponlar takılıyordu. Yaz ay­larında ata binen ya da yürüyen Vi­kingler, uzun yolculuklarda atların ya da öküzlerin çektiği arabalara biniyor­lardı. Bu zorlu iklim şartlarında yaşayan Vikingler'in çoğu çiftçiydi. Kötü hava­larda bile verimsiz toprakları ekmeye uğraşan bu kuzeylilerin bazıları, za­manla yaşadıkları yerden sıkılıp uzak­lara yelken açmayı tercih ediyordu, İz­landa gibi yerlere giderek daha verimli ve geniş alanlarda yaşamayı hayal edi­yorlardı.  

Sıradan Bir Viking Günü: İklime Endeksli Zorlu Yaşam

Yemek için koyun, domuz, sığır, keçi, at ve kümes hayvanı yetiştiriyor; ke­çi, koyun ve sığırların sütünden de ya­rarlanıyorlardı. Ne var ki, çiftliklerin çoğunda hayvanların kışı geçirmesi için özel olarak yapılmış ahırlar olma­sına rağmen, hayvanların çoğu soğuk kış şartları ve açlığa dayanamayarak ölüyorlardı. Bir Viking'in zenginlik öl­çüsü, sahip olduğu hayvan sayısıydı.    

Yorumlar

  • Sıradan günleri bile zor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Tuzak Gülümseme

probiyotik
bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun