Mayıs 16, 2024

Sakalın İtibarı Kesildi: Jilet (IV) – Friendz10

Konumuzun gazete ilanlarına izdüşümünü kısaca gözden geçirelim. Tahmin edileceği gibi, Osmanlı dönemi gazete ilanlarında ancak sakal ve bıyık kozmetikleri boy gösterebiliyordu. Örneğin Pertev kremleri, bıyık ve sakalların düzgün durmasına yardımcı oluyor, Kimyager Osib Cilâlyan Efendi'nin pazarladığı Nervekom markalı boya da, "saç, sakal ve bıyıkları siyah ve kumral renklere boyamak için nev icad bir su" olarak tanıtılıyordu. Tıraş bıçaklarının piyasaya çıkıp, ilanların gazetelerde boy göstermesi için, matruşluğun devlet felsefesi haline geldiği Cumhuriyet yıllarını beklememiz gerekiyordu. 1904 yılında piyasaya çıkan Gillette marka tıraş bıçağı, Türkiye'de ürüne adını verip 'jilet' olarak anılmasını sağladı.

Sakalın İtibarı Kesildi: Jilet (IV) – Friendz10

"Kesmez, tıraş eder" sloganıyla dikkatleri çeken Gillette, bir süre sonra 'elektrikle su verilmiş' çelikle yaptığı bıçakları 'Mavi Jilet' tanımlamasıyla pazara sürdü. 1940'ların sonunda ise oldukça iddialı sloganlar ortaya atıyordu: "Gillette çeliği, camı bile kesecek sertliktedir!" Neyse ki, aynı ilanın altında daha sevimli bir sesleniş de yer alıyordu: "Günaydın Gillette'le başlar".

Sakalın İtibarı Kesildi: Jilet (IV) – Friendz10

Piyasada Gıllette'in yanı sıra, diğer yabancı markalar da yer alıyordu. Nacet bunların en güçlülerindendi. International, Sahara Gold, Poker Play ve Souplex- Platine tıraş bıçakları matruşlar pazarında anlamlı bir yer edinmeye çalışıyorlardı. Bu arada hemen hepsi "halis İsveç çeliğinden" yapıldığını iddia eden bir dizi yerli tıraş bıçağı da, reklâmlarla erkekleri saflarına çekmeye çalışmaktadır. Radium, Emir, Yıldırım, Bozkurt, Hasan, Halk, Yaman, Arslan, Has, Zaza, Ahun Çiçek, bu markaların ilk göze çarpanlarıydı.

Sakalın İtibarı Kesildi: Jilet (IV) – Friendz10

Bunların reklâm metinleri de tüketicilerin milli duygularına sesleniyordu. Bu konuda en hakiki milliyetçi sloganlar Bozkurt ve Halk tıraş bıçaklarına aitti. "Ey Türkoğlu Türk" diye başlayan bir ilanları şöyle devam etmektedir: "Alacağınız tıraş bıçaklarının kimin malı olduğunu öğrenmeden sakın alma. Çünkü sana Türkoğlu Türkten başkası yâr olmaz" (1938). Bu bıçakları imal eden firmanın ne denli samimi olduğunu da, tabelalarında "Öz Türk Ticarethanesi" adını okuyunca hemen anlıyordunuz.

Sakalın İtibarı Kesildi: Jilet (IV) – Friendz10

Tıraş olayının diğer yanlarıyla ilgili ilanlara ise daha sonraki yıllarda rastlıyoruz. Tıraş sabunu, losyonu, fırçası ile koca bir 'parlak yüz' sanayii oluşmuştur. 'Erkeğin ziyneti sakalıdır' sözü artık çok gerilerde kalmıştır. Hakiki erkek matruş erkektir! Değil mi ki o önce sabunu fırçasına sıkmakta, yüzünü köpürtmekte, makineye yerleştirdiği bıçağıyla tıraş olmakta, bol suyla yıkadığı yüzüne losyon sürmekte, ardından tahriş olmasını önlemek için krem kullanmaktadır. Artık 'genç', 'kibar', 'havalı', 'yakışıklı' olmak hakkıdır.

Yorumlar

  • Kesmez tıraş eder. Güzel sloganmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ketçap Nasıl Bulundu?

Ketçap Nasıl Bulundu?

Evimizdeki Bakteriler

Evimizdeki Bakteriler

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Fedakâr Bakteriler

Fedakâr Bakteriler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Basit Kandırmaca

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun