1856'da J. ve C. Brown Yayınevi tarafından yayınlanan "Bir Polis Dedektifinin Anıları" adlı kitap, ilk polisiye romandır. William Russel tarafından yazılan ve bütünüyle kurguya dayanan roman, "Waters" adlı bir büyük kent polisinin öz yaşam öyküsünü anlatıyordu. Kitabın bir başka özelliği de başka dillere çevirisi yapılan ilk polisiye roman olmasıdır. 1857'de Almancası, 1868'de de İngilizcesi
basıldı.
Ne var ki, Waters, İngilizce bir romanda görülen ilk dedektif değildir. Charles Dickens da bir ara polislerin çalışma biçimlerine ilgi duymuş ve 1850 yılında bu konuda bazı makaleler yazmıştır. Ayrıca, 1853'te Londra'da yayınlanan "Bleak House" adlı kitabındaki 66 bölümden 14'ünde, yazar tarafından yaratılan Müfettiş Bucket adlı bir dedektifin araştırmaları anlatılır.
Müfettiş Bucket'ın, aslında yazarın çok yakın dostu olan Müfettiş Field olduğu söylenir. Bugüne dek yayınlanan en uzun dedektif romanı (900 sayfa) olarak da bilinen "Aytaşı" adlı kitap, aynı zamanda öz yaşam öyküsü biçimi dışında yazılmış ilk polisiye romandır.
Wilkie Collins tarafından yazıldı. Romanın kahramanı Çavuş Cuff, 1860 yılında yaşanan ünlü Costance kent cinayetini aydınlatan Komiser Foley'den esinlenerek yaratılmıştı. Romanın konusu da bu öyküden yola çıkıyordu. Kitap, üç cilt halinde Londra'da, Temmuz 1868'de Tinsley Yayınevi tarafından yayınlandı.
İlk kadın dedektif de 1862 yılında yine Wilkie Collins tarafından yazılan "No Name" adlı romanda ortaya çıktı. Ama kadın dedektif, bu kitabın ikincil kişilerinden biriydi. Kahramanı kadın dedektif olan ilk polisiye roman ise, 1864 yılında "Kadın Polisin Anılan" adıyla Londra'da yayınlandı. Böylece bir kadın dedektif, gerçek hayattaki benzerleri ortaya çıkmadan tam 60 yıl önce, romanlarda yaşadı.
Yorumlar
Polisiye severim. İlk yazılanı okumadım ama bizim ilk polisiye romanımızı okumuştum. Ahmet Mithat Efendinin 'Esrar-ı Cinayat'. 1883 de basılmış. Öneririm.
900 sayfa da çokmuş
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız