Mart 29, 2024

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Neden 8 Mart?

8 Mart 1857 tarihinde New York'ta bulunan bir tekstil fabrikasında çoğu kadın olan işçiler grev yaparken polis, işçilerin üzerine kapıları kilitlemiştir. Bunun ardından fabrikada yangın çıkmış ve yüzlerce kadın yangından kaçamayarak hayatını kaybetmiştir.

Yine 8 Mart 1908 tarihinde New York'ta çoğu kadın olan işçilerin öncülüğünde sendikal haklar ve kadınlara oy hakkı talepleriyle miting düzenlenmiştir.

Gregoryen takvimine göre 8 Mart'a denk gelen ancak o dönem Rusların kullandığı jülyen takvimine göre 23 Şubat 1917'de kadınların da eylemlere katılmış olduğu Rusya'da çarlığa son veren ayaklanmalar başlamıştır.

Ne zaman resmî olarak kutlanmaya başlanmıştır?

16 Aralık 1977 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, tarihe 1917 Şubat Devrimi olarak geçen ayaklanmalardan yola çıkarak 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etmiştir.

Türkiye'de Dünya Kadınlar Günü kutlamaları ne zaman başlamıştır?

Ülkemizde ise ilk kez 1921'de kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimleriyle gündeme getirilse de 1975'e kadar Dünya Kadınlar Günü kutlanılmamıştır. Ancak daha sonra 1975 yılında 'Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı' ilan edilmiştir ve ülkemiz de Birleşmiş Milletler üyesi olması sebebiyle Dünya Kadınlar Günü kutlaması yeniden gündeme gelmiştir. 1980-1984 arası Türkiye'de Dünya Kadınlar Günü yasaklanmış olmakla birlikte 1984 sonrası kutlamalar halen devam etmektedir.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Yorumlar

  • Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun

  • birden fazla sebebi var demek ki

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun