Bilgelikle öngörü arasında genellikle bir bağ vardır ve bu bağın olması zaten bilgeliği bilgelik yapan şeydir. Doğru öngörü sahibi olan kişi için bilge insan diyebiliriz. Ve bilgili olmakla da bilgi olmak arasındaki en büyük farklardan biri de aslında budur. Bilgili insan sadece bilgili insandır, bir şeyler bilir, bir şeyler okumuştur, bir şeyler araştırmıştır. Ama bilgi olmayabilir çünkü öngörü sahibi değildir.
Ancak bilge bir insan hem bilgedir, öngörü sahibidir, hem de çok bilgilidir. Okumuştur, öğrenmiştir, kendini geliştirmiştir, hayat tecrübesi çoktur. Yani bilgelik sadece bilmek değil, içinde tecrübeyi de barındıran bir insan halidir. Bu yüzden bilgelik dediğimiz zaman 3 kavramı aklımızda yerlendirebiliriz. Birincisi, tecrübe. İkincisi, öngörü. Üçüncüsü de, bilgi sahibi olan kişi. Bu üçünü birleştirdiğimiz zaman karşımıza bilge insan çıkmaktadır.
İşin en enteresan yanı, eskiden bilge dediğimiz insanların çok okumasına da gerek yoktu. Çünkü eski dönemlerde bilgiye ulaşım da bugünkü kadar mümkün olmadığı için sadece tecrübe ve öngörü sahibi kişilere de bilge denebiliyordu. Tabi bugün durum bilgiye ulaşımın da kolaylaşmasıyla değişti ve belli bir tarz bilgilere ulaşabilen insanlar da artık bilge oluyorlar. Ama bunlara ulaşamayan insanlara bilge demek güç, zor. Yani günümüzün gerçek bilgeliği ulaşılması o kadar da kolay olmayan bir yerde.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız