Eylül 10, 2026

Tüm Organları Uyaran Hormon

Korku, gerçek ya da yapmacık olsun, bütün vücudu harekete geçiriyor... Anlık bir kararla, kaçmamıza ya da mücadele etmemize neden oluyor. Tehdidin alınmasından çok önce, beyin alarm veriyor: Asetilkolin ve noradrenalin gibi haberci maddeler, solunumu, kan dolaşımını, kas sistemini ve metabolizmayı daha hızlı çalışmaya zorluyor. Kalp, kaslara daha fazla kan pompalayarak, şeker ve oksijen ihtiyacını karşılıyor. Sindirim organlarına, deriye ve beyne çok az kan gidiyor; yüz "korkudan' sapsarı kesiliyor.

Tüm Organları Uyaran Hormon

Beyin bademciği, hippokampus ve limbik sistemin öteki yapıları, çevreden ve vücuttan gelen sinyalleri alarak, benzer durumlar sonucu bellekte toplanmış olanlarla karşılaştırıyor. Bu karmaşık süreçler, bilinçli bir korku duygusuna dönüşerek, gereken tepkinin verilmesi sağlanıyor: Hipotalamus tarafından uyarılan hipofiz, ACHT hormonunu kana karışması için serbest bırakıyor ve böbreküstü bezlerinin, stres hormonlarını (adrenalin, noradrenalin, kortizon) üretmesini kolaylaştırıyor.

Tüm Organları Uyaran Hormon

Karaciğer de, fazla hareketin yakıtı olan şeker yedeklerini açığa çıkarıyor. "Korkulu saniyeler", gün boyu sürüyor. Kortizol, yeni şeker yedekleri sağlıyor. Öte yandan, daha uzun süren korku durumları, cinsiyet hormonlarının üretimini azaltarak seks yapma isteğinde gerilemeye neden oluyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Batıl İnançlarda Ayna

Batıl İnançlarda Ayna

Osmanlı Reformlarına Destek

Osmanlı Reformlarına Destek

Humbaracı Ahmet Paşa

Humbaracı Ahmet Paşa

Osmanlı'da Yenilik Hareketleri

Osmanlı'da Yenilik Hareketleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Romantizmin Sonu

probiyotik

Batıl İnançlarda Ayna

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun