Nisan 25, 2024

KIZ KAÇIRAN İKİZLER: CASTOR ve POLLUX

Dioscuri- Dioskouroi veya Kastor- Polydeuces olarak da bilinirler. Leda’nın Tyndareus ile evliyken aynı gece hem kocası hem de Zeus’la birlikte olmasından doğan ikizlerdir. O gece Helen ve Klytaimnestra da doğmuştur.

İkizlerden Helen ve Pollux Zeus’un, Castor ve Klytaimnestra ise Tyndareus’un çocuklarıdır. Castor ve Pollux kardeşlere Dioskur, Dioscuri de denir.

KIZ KAÇIRAN İKİZLER: CASTOR ve POLLUX

Bir efsaneye göre Leda, ikizleri doğurmamış ve Taydeon Dağı’nda yumurtlamıştır. İkizlerden ölümlü olan Castor, iyi at terbiyecisi, asker ve koşucudur. Olimpiyatlara katılmış ve çoğunlukla da kazanmıştır.

Pollux ise Zeus’un soyundan geldiği için akıl gücüne sahiptir.

KIZ KAÇIRAN İKİZLER: CASTOR ve POLLUX

Bir gün Atina Kral Thesus, kız kardeşleri Helen’i kaçırır. Pollux ve Castor kardeşleri Helen’i kurtarır ve tahta da Menestheus’u geçirirler.

Castor ve Pollux kardeşler, amcalarının oğlu olan Idas ve Lygkeus’un düğününde Hilara ve Phoibe isimli gelinleri kaçırırlar. Bir efsaneye göre; bu kız kaçırma sırasında çıkan çatışmada Castor ve Lygkeus ölür.

KIZ KAÇIRAN İKİZLER: CASTOR ve POLLUX

Bir başka efsaneye göre; bizim mitolojik ikizler kızları kaçırır hatta onlardan çocuk sahibi olurlar. Kuzenleriyle birlikte sığır çalmak için Arkadia’ya giderken aralarında anlaşmazlık çıkar. Idas, Castor’u öldürür.

Bu duruma sinirlenen Zeus, yıldırımıyla Idas’ı öldürür ve oğlu Pollux’u yanına alır.

Zeus, oğlu Pollux’u yanına Ölüler Diyarına alır ama Pollux, ikizi olmadan gökyüzünde kalmayacağını söyler. Bunun üzerine Zeus ikizleri birer gün arayla Olympos tanrıları arasında zaman geçirmelerine izin verir.

KIZ KAÇIRAN İKİZLER: CASTOR ve POLLUX

Romalılar Castor ve Pollux’a, Romalıların Latinlere karşı olan Regillus Gölü Savaşı’nda kazanmları için yardım ettiklerine inanırlar. Bu yüzden de onlara kahramanlar olarak tapınırlar. Posumius, ikizler adına Vesta Tapınağı karşısında bir tapınak inşa eder.

Eski Yunanda denizciler başları sıkıştığında geminin arka tarafında Castor ve Pollux kardeşler için beyaz kuzu kurban ederlerdi. Bu şekilde fırtınanın dinmesini ve gecelerinin aydınlanmalarını dilerlerdi.

Ayrıca her yıl 15 Temmuz’da ‘Regillus Zaferi’ kutlanırken Castor ve Pollux ikizleri onurlandırılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: https://ozhanozturk.com/2018/01/25/castor-pollux-dioscuri-dioskouroi-kastor-ile-polydeuces/

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

"DÜRTME İÇİMDEKİ NARI ÜSTÜMDE BEYAZ GÖMLEK VAR"
VÜCUDUNUZDAKİ BENLER TESADÜF ESERİ DEĞİL!
HER GÜN NEDEN 1 AVUÇ FINDIK YEMELİYİZ?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun