Nisan 20, 2024

KHOİKHOİ MİTOLOJİSİ

Khoikhoiler, güneybatı Afrika’nın yerli halkıdır. Konuştukları dile özgü tıkırdama sesleri yüzünden “kekemeler” anlamına gelen Hottentotlar olarak da bilinirler.

Khoikhoi halkı inanışına göre yaratıcı tanrı Gamab, gökyüzünde yaşar. Gamab gökyüzünden eceli gelen insanları okuyla vurarak öldürür.

Diğer önemli tanrılar arasında büyücülerin koruyucusu, yağmur ve yıldırım tanrısı Tsui vardır. Bir de insanların soyunu kurutmaya çalışan kötülük tanrısı Gunab vardır.

KHOİKHOİ MİTOLOJİSİ

Ayaklarının altında gözleri olduğuna inanılan canavar Aigamuxa, şafak zamanı insanların karşısına çıkar. Etrafı görmek istediğinde ayaklarından birisini havaya kaldırır. Canavar bu hamleyi yaptığında kaçış için en doğru zamandır.

KHOİKHOİ MİTOLOJİSİ

Tek kol ve tek bacaklı yaratık olan Hai-Uri neredeyse görünmezdir. Bu yüzden dikkatsız insanları yakalayıp öldürür.

Büyük bir çukurun kenarında duran canavar Ga-gorib, insanları kendisine taş atmaya cesaretlendirir. Fakat taşlar canavara hiç ulaşmaz. Ga-gorib de kendisine taş atan insanları öldürür.

KHOİKHOİ MİTOLOJİSİ

Bir inek ve yediği sihirli otun oğlu olduğuna inanılan Heitsi-Eibib, bu halkın en önemli kahramanıdır. Avcıların koruyucusu, savaşçı ve yetenekli bir büyücüdür. Ga-gorib onu kendi çukuruna çekmek istemişse de kahraman canavarı güreşte yenerek çukura fırlatarak öldürür.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun