Mayıs 09, 2024

TAPINAKTA BİR GÜN

Güneş Tanrısı Amon-Ra, antık Mısır’ın en büyük tanrılarından biriydi. Thebes kentinin tanrısıydı. Karnak Tapınağı, Amon-Ra’ya adanmış tapınaklardan biriydi.Bu devasa tapınakta Amon-Ra’nın rahipleri günlük ritüeller yürütürdü.

TAPINAKTA BİR GÜN

Rahipler henüz güneş doğmadan uyanarak güne başlardı. Tamamen saçsız olan rahipler; bellerine bir fistan ve omuzlarına bir şal alarak, buz gibi göle girerek temizlenirlerdi. Refakatçilerinin getirdiği natronlu su (doğal sodyum karbonatlı su) ile ağızlarını çalkalarlardı. Amon-Ra’nın huzuruna çıkmadan önce temiz olmaya özen gösterirlerdi.

TAPINAKTA BİR GÜN

Temizlik faslı bittikten sonra, rahipler ellerinde meşalelerle sıraya girerek dualar ve ilahiler okuyarak Amon-Ra’nın mabedini ziyaret ederlerdi. Bu ziyaret için uzun avlulardan geçerlerdi. Mabede ulaştıklarında; Amon-Ra’nın kakma işlemelerle süslenmiş ve kral gibi giydirilmiş muhteşem bir taş heykeli onları karşılardı. Heykelin boyu insan boyunun yarısına geliyordu ancak kıyafetleri, makyajı ve mücevherleriyle görkemli bir görünüme sahipti.

TAPINAKTA BİR GÜN

Baş Tanrı Hizmetkarı ritüeli yönetirdi. Rahipler önce Amon-Ra’yı temizlemek için tamamen soyarlar; elbiseleri çıkardıktan sonra çıplak kalan vücudunu temiz ketenlerle silerlerdi. Temizlik sona erdiğinde ise bu defa tanrının vücudunu güzel kokulu yağlar ile ovarlardı. Yüzüne makyaj yapılır ve yeni temiz kıyafetleri giydirilirdi. Kıyafetler tamamen giydirildiğinde mücevherleri takılırdı. Tanrı’ya son olarak cüppesi giydirilir ve böylece ziyaretin ilk faslı sona ererdi.

TAPINAKTA BİR GÜN

Sonraki aşamada çok sayıda tepsi dolu nefis yiyecekler ve iyi kalite şaraplar için içecek kapları Tanrı’ya sunulurdu. Sunulan yiyecekler Mısır’daki en iyi cins yemeklerdi. Sunum sona erdikten sonra, arkada kalabilecek tüm izleri temizleye temizleye rahipler mabetten ayrılırdı. Tüm ritüel boyunca rahipler koro şarkıları söylerlerdi.

TAPINAKTA BİR GÜN

Daha sonra Tanrı öğlen ve akşam yemekleri için tekrar ziyaret edilirdi. Her ne kadar bu nefis yiyecekler tanrılara sunulsa da daha sonra rahipler tarafından tüketilirdi. Bu anlamda bakıldığında rahipler, antik Mısır’da firavundan sonra en iyi beslenen sınıf olabilirdi.

Rahipler ayrıca düzenli olarak tıraş olur, vücutlarında hiç tüy bırakmamaya özen gösterirlerdi.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

KIRIK AYNALAR MAYALAR İÇİN ÖBÜR DÜNYAYA GİDEN YOLDU
2700 YILLIK ARKEOLOJİK GİZEM ÇÖZÜLMÜŞ OLABİLİR!
İTALYA'DA BULUNAN GİZEMLİ OBJE

İTALYA'DA BULUNAN GİZEMLİ OBJE

HERKESİN BİLMESİ GEREKEN: HEIMLICH MANEVRASI

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zararlı Detaylar

probiyotik

Piri Reis Kolomb'un Tayfası

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun