Mayıs 13, 2024

RESİMDEKİ GİZEM: ARNOLFİNİ’NİN EVLENMESİ

Arnolfini’nin Evlenmesi Tablosu, ilk bakışta gayet sıradan bir betimlemedir. Kabarık kıyafetleri içinde bir kadın ve yanındaki erkek figürü. Ancak ayrıntılar incelendiğinde resmin ışıldayan yansımaları, gizemli alt yapısı anlaşılabilir.

RESİMDEKİ GİZEM: ARNOLFİNİ’NİN EVLENMESİ

Yağlı boya tabloların Üstadı Jan van Eyck, aynı zamanda bir gizemci ve simyacıdır. 1434 yılında tabloyu tasvir eder. Bir baş yapıt olan eserde, ressam bizi pek çok cevaplanmamış soru ile baş başa bırakır. Esrarengiz objelerin kullanıldığı tablodaki figürler şehrin ileri gelenleri Giovanni Arnolfini ve eşidir. Kimilerine göre tablo; ‘Kutsal Evlilik’ seremonisi, kimilerine göre ise karısı ölmüş Giovanni’nin anma resmidir.

RESİMDEKİ GİZEM: ARNOLFİNİ’NİN EVLENMESİ

Ne zaman bir şeyi açıkça söylediysek hiçbir şey söylememişizdir. Bir yerlere bazı kodlar ve resimler çizdiysek gerçeği oraya gizledik’ anlayışı tablonun tamamına hakimdir. Aydınlık bir odanın içinde tavandaki avizede bir mum yanmaktadır. Arnolfini’nin başının üstündeki mum yanarken eşinin tarafındaki mumluk boş; yani hayat ışığı sönmüştür.

RESİMDEKİ GİZEM: ARNOLFİNİ’NİN EVLENMESİ

Kaynak: mitologoscom

Yorumlar

  • İlginç bir tablo, değil mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun