Mayıs 16, 2024

Osmanlı’nın Tılsımlı Gömlekleri (V) - Friendz10

‘Tılsımlı’ ya da nâm-ı diğer ‘şifalı’ gömlekler, Topkapı Sarayı’nın en gözde koleksiyonları arasında yer alır hiç şüphesiz. Padişah elbiseleri koleksiyonunda seksen yedi adet tılsımlı gömlek, bir takma yaka, beş takke, on yazılı örtüden oluşan yaklaşık yüz civarında önemli bir koleksiyon mevcut. Bu gömleklerin en önemli özelliği padişahların savaşa giderken üzerlerine şifreli bir şekilde Fetih Sûresi’nin işlendiği gömlekleri zırh altına giymeleriydi. Bugüne kadar muhteviyatı saklı kalan gömleklerin üzerindeki sır perdesi bir nebze de olsa kaldırıldı. Yaklaşık otuz yıldır saray gömlekleri üzerine çalışma yapan Hülya Tezcan, araştırmalarını ‘Şifalı Gömlekler’ adlı kitapta topladı. Karizma Yayınları’ndan piyasaya çıkacak olan çalışma bu sahadaki tek eser olması sebebiyle ilgilisi için bulunmaz bir nimet. Çünkü kişiyi türlü kötülüklerden koruduğuna, hastalara şifa verdiğine inanılan ‘Şifalı Gömlekler’ aslında konuşan tarih niteliğinde.

Osmanlı’nın Tılsımlı Gömlekleri (V) - Friendz10

Tılsımlı gömleklere dair ilk bilgiye Kur’an-ı Kerim’deki Yusuf Sûresi’nde rastlanılır. Bu sûrede Yusuf Peygamber’in, Mısır’ın azizi olduğu sıralarda kardeşlerine vererek babası Yakup peygambere gönderdiği bir gömlekten bahsedilir. Yakup peygamber, bunu yüzüne sürünce oğlunun ayrılığı ile ağlamaktan görmez olan gözleri açılır. Bu gömlekler, bir rivayete göre de, Cebrail’in, İbrahim Peygamber, Nemrut tarafından ateşe atıldığı zaman, Allah’ın emriyle cennetten getirip ona giydirdiği çok ince bir gömlektir. Bu gömlek İbrahim’den çocuklarına kalır, Yakup peygamber de onu bir muska içine koyarak gizlice oğlu Yusuf’un boynuna takar. Kardeşleri kıskançlıktan Yusuf’u kuyuya attıkları zaman da Cebrail, gömleği saklı olduğu muskadan çıkarıp ona giydirir.

Osmanlı’nın Tılsımlı Gömlekleri (V) - Friendz10

Saray koleksiyonundaki en erken tarihli gömlek Fatih Sultan Mehmed’in şehzadesi Cem Sultan’a ait. Kitabesi de bulunan gömleğin yapımına 30 Mart 1477 Pazar gecesi güneş koç burcunda, 19 derecede iken saat 3’ü 57 dakika geçerek başlandığı ve 29 Mart 1480 Salı gecesi güneş yine koç burcunda 19 derecede iken saat 12’yi 36 dakika geçe bitirildiği yazılı. Gömlek için bu kadar açık bir tarih verilmesi burçların insan üzerinde ne kadar etkili olduğuna inanıldığını gösteriyor.

 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ketçap Nasıl Bulundu?

Ketçap Nasıl Bulundu?

Evimizdeki Bakteriler

Evimizdeki Bakteriler

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Fedakâr Bakteriler

Fedakâr Bakteriler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun