Mart 29, 2024

CESARET VE DİK DURUŞLARIYLA NAM SALAN: KARYA MEDENİYETİ

Güneş Bahçesi’nde yaşayan, Anadolu’nun kadim medeniyeti Karya (Karia).

Antik dönemde, Muğla, Aydın il sınırlarında yaşayan, kendilerini Anadolu’nun yerli halkı olarak kabul eden ve bunun aksini reddeden Karyalılar her daim haklının yanındadır. Bu nedenle de yalnızca kendi toprakları ve özgürlükleri için değil, başka devletlerin askeri birliklerinde de yer alırlar. Savaşlarda sorguçlu miğferi, omuz kalkanını kullanan ilk insanlardır. Kalkanların dış yüzeyini resimlerle bezerler. Mısır’da M.Ö. 591 yılında Nubyalılar’a karşı düzenlenen seferin anısına tapınak duvarlarında Karyalı cengaverlere rastlanır.

CESARET VE DİK DURUŞLARIYLA NAM SALAN: KARYA MEDENİYETİ

Erkekleri cesareti ile nam salmış savaşçı Karyalıların kadınlarına gelince, Helen toprakları Dorlar tarafından istila edilmişti. Atina birliğinden kendilerini soylu olarak nitelendiren istilacılar yanlarında kadınlarını getirmemişti. İşgal ettikleri topraklarda Karyalı kadınların eşlerini ve oğullarını kılıçtan geçirdiler. Oysaki istilacılar gelene kadar Tarihçi Strabon’un anlatımlarına göre: “Karia’da kadınlar ve erkekler bir arada aile olmanın büyük mutluluğu ile yaşar. Kadınlar ve erkekler eşit koşullarda sofralara oturur.” diye anlatırdı. Aile hayatında eşitliğin ve yoldaşlığın emsali topraklara istilacılar ile birlikte matem bulutları çökmüştü. Karyalı kadınlar ömürlerinin sonuna kadar matem tutacaktı.

CESARET VE DİK DURUŞLARIYLA NAM SALAN: KARYA MEDENİYETİ

Kadınlar eşlerini, çocuklarını, atalarını öldüren bu zorbalara ruhlarını teslim etmeyeceklerdi. Yasa hükmünde aldıkları karar ile ömürlerinin sonuna kadar aynı sofraya oturmadılar, adlarını bir kere bile anmadılar. Bu yasa yalnızca kendileri için değil doğurdukları kızlarına da aktardıkları bir gelenek haline geldi.

CESARET VE DİK DURUŞLARIYLA NAM SALAN: KARYA MEDENİYETİ

Kaynak: mitologoscom

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

YILDIZ DOĞUMUN AŞAMALARI: N11B NEBULASI
KOZMİK IŞIK GÖSTERİSİ: FS TAU YILDIZ SİSTEMİ
YILDIZLARIN DOĞDUĞU YER: CARİNA NEBULASI
ÇOCUKKEN BESLENİLEN EN ENTERESAN HAYVAN

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ortamı Anlamak

probiyotik

Anadolu'nun Film Ticareti

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun