Mayıs 18, 2024

SÜPERNOVA KALINTISI: SN 1006 -Friendz10

Süpernova kalıntısı SN 1006'yı gösteren bu görüntü, görüntüleme X-ışını Polarimetri Kaşifi (IXPE) ve chandraxray'den gelen verileri birleştiriyor. Kırmızı, yeşil ve mavi elementler düşük, orta ve yüksek enerjili X-ışınlarını yansıtmaktadır. X-ışını ışığının polarizasyonunu ölçen IXPE verileri, kalıntının manyetik alanının dışa doğru hareketini temsil eden çizgilerin eklenmesiyle sol üst köşede mor renkte gösterilmektedir.

SÜPERNOVA KALINTISI: SN 1006 -Friendz10

Araştırmacılar, sonuçların manyetik alanlar ile kalıntıların yüksek enerjili parçacık çıkışı arasında bir bağlantı olduğunu gösterdiğini söylüyor. Süpernova kalıntılarının bu manyetik alan yapılarını daha yüksek enerjilerde daha ayrıntılı ve doğru bir şekilde haritalamak, bu parçacıkların hızlanmasını sağlayan süreçleri daha iyi anlamamızı sağlıyor.

SÜPERNOVA KALINTISI: SN 1006 -Friendz10

SN 1006, Lupus takımyıldızında Dünya'dan yaklaşık 6,500 ışık yılı uzaklıktadır. İki beyaz cücenin birleşmesi ya da bir beyaz cücenin yoldaş bir yıldızdan çok fazla kütle çekmesiyle meydana gelen ve tarihte kaydedilen en parlak yıldız olayı olduğu düşünülen büyük bir patlamanın kalıntılarıdır.

SÜPERNOVA KALINTISI: SN 1006 -Friendz10

Resim açıklaması: Patlayan bir yıldızdan geriye kalan enkaz, daha yumuşak bir yıldız fonunda çalkalanan kırmızı bir ateş topunu andırıyor. Süpernova kalıntısı, en çok sağ alt ve sol üst kısımda belirgin olan mavi ve beyaz bir halka ile çevrelenmiş gibi görünüyor. Bu yapı diğer yuvarlak süpernova kalıntılarından belirgin bir şekilde farklıdır. Sol üst köşede, SN 1006'nın etiketlenmiş bir bölümü mavi renkli bir daire içinde vurgulanmıştır. Bu daire içinde, süpernova kalıntısının sadece dış halkası gösterilmekte, içinde çalkalanan benekli kırmızı yıldız malzemesi gösterilmemektedir. Bu halka, hem Chandra hem de IXPE tarafından X-ışını ışığında gözlemlenen süpernovanın genişleyen patlama dalgasının bir parçasıdır. Manyetik alan çizgileri daire içinde çoğunlukla yukarı ve sola doğru işaret eden dikenli, beyaz çizgiler olarak gösterilmiştir. Yıldızların arka planı Spitzer Uzay Teleskobu tarafından kızılötesi ışıkta yakalanmıştır.

Yorumlar

  • Sanki canlı gibi

  • Kalıntısı bile güzel

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun