Mayıs 18, 2024

SAKLI SPİRAL GALAKSİ -Friendz10

EuropeanSpaceAgency'nin Euclid görevi 1 Temmuz 2023'te NASA'nın katkılarıyla başlatıldı. Uzay teleskobu, gözlem noktasına yaklaşık 1 milyon mil yol kat ettikten sonra beklendiği gibi performans gösteriyor. 

SAKLI SPİRAL GALAKSİ -Friendz10

"Saklı Galaksi" olarak da bilinen yukarıdaki spiral galaksi, Euclid görevinden yayınlanan beş görüntüden ilki. Dünya'dan yaklaşık 11 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan galaksi, Samanyolu'ndaki bir toz kalabalığının arkasında yer alıyor. Euclid, yakın kızılötesi bir araç kullanarak onu incelemek için tozun içinden bakabiliyor. NASAAJPL'de Euclid proje bilimcisi olan Mike Seiffert, "Euclid'in ilk görüntüleri karanlık madde ve karanlık enerjinin incelenmesinde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor" dedi. NASA ekipleri, uzayda bulunan karanlık enerji, karanlık madde ve galaksi evrimini incelemek için Euclid bilim insanlarına katılacak.

SAKLI SPİRAL GALAKSİ -Friendz10

Resim açıklaması:

Bu kare astronomik görüntünün merkezinde beyaz/pembe renklerde büyük bir spiral galaksi yüz yüze görülebiliyor. Gökada görüntünün neredeyse tamamını kaplıyor ve daha fazla yıldızın bulunduğu merkezinde daha beyaz görünüyor. Sarmal kolları görüntü boyunca uzanmakta ve kenarlarda daha soluk görünmektedir. Görüntünün tamamı, siyah bir uzay arka planı üzerinde maviden beyaza, sarıdan kırmızıya değişen renklerde yıldızlarla beneklenmiştir. Mavi yıldızlar daha genç, kırmızı yıldızlar ise daha yaşlıdır. Yıldızlardan birkaçı diğerlerinden biraz daha büyüktür ve altı kırınım sivri uçludur.

Yorumlar

  • Bu kadar zaman sonra bulunabilmiş demek

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun