Mayıs 18, 2024

PULSAR RÜZGAR NEBULASI -Friendz10

Bir pulsar rüzgar nebulası, ChandraXray ve Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) tarafından çekilen birleşik görüntüde hayalet bir ele benziyor. Hızlı dönen yoğun bir nötron yıldızı olan pulsar, avucun tabanına yakın parlak beyaz bir nokta olarak görülebilir. IXPE ile yapılan yeni kombinasyon, bu olağanüstü yapının manyetik alan "kemiklerini" ortaya çıkarıyor. IXPE, MSH 15-52 adlı bu pulsarı, Aralık 2021'de fırlatıldığından bu yana tek bir nesneye baktığı en uzun süre olan 17 gün boyunca gözlemledi.

PULSAR RÜZGAR NEBULASI -Friendz10

İkinci görüntü MSH 15-52'deki manyetik alan haritasını göstermektedir. Bu görüntüde, kısa düz çizgiler IXPE polarizasyon ölçümlerini temsil etmekte ve yerel manyetik alanın yönünü haritalamaktadır. Turuncu "çubuklar" en hassas ölçümleri gösterirken, camgöbeği ve mavi çubuklar daha az hassas ölçümleri göstermektedir. Karmaşık alan çizgileri elin 'bileğini', 'avuç içini' ve 'parmaklarını' takip eder ve muhtemelen uzatılmış parmak benzeri yapıların tanımlanmasına yardımcı olur.

PULSAR RÜZGAR NEBULASI -Friendz10

Çubuk uzunluğu ile gösterilen polarizasyon miktarı oldukça yüksektir ve teorik çalışmalardan beklenen maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Bu güce ulaşmak için manyetik alanın çok düz ve tekdüze olması gerekir, bu da pulsar rüzgar bulutsusunun bu bölgelerinde çok az türbülans olduğu anlamına gelir.

PULSAR RÜZGAR NEBULASI -Friendz10

Görüntü açıklaması.
1- Parıldayan parmak uçlarıyla hayalet gibi mor bir ele benzeyen bir atarca rüzgâr bulutsusunun birleşik görüntüsü. El şeklinin en uzun üç parmak ucu sağ üst tarafımızı ya da bir saat kadranında 1:00'i gösteriyor. Orada, küçük, benekli, turuncu ve sarı bir bulut kor gibi parlıyor ya da ışıldıyor gibi görünüyor. Bu turuncu bulut, pulsarı yaratan süpernova patlamasının kalıntılarının bir parçasıdır. Yıldızların arka planı kızılötesi ışıkta yakalanmıştır.

PULSAR RÜZGAR NEBULASI -Friendz10

2- İkinci görüntü birinciyle aynıdır, bu kez manyetik alan vektörleri turuncu, camgöbeği ve mavi renktedir. Yerleşimleri elin yapısını takip ederek ölçümlerin hassasiyetini göstermektedir.

Yorumlar

  • MUHTEŞEM BİR GÖRÜNTÜ!

  • Uzanan bir eli andırıyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun