Mayıs 01, 2025

Newton'dan Einstein'e Işık Hızı

Işık ışınları, cisimlerin yığıl­masından başka bir şey değildi... Hiçbir şeyin ışığın hızından da­ha hızlı olmadığını ise 1905 tari­hinde Albert Einstein kavramış­tı. Einstein'den önce, bilima­damları bir lambaya yaklaşıldığı zaman ışık hızının arttığını, lam­badan uzaklaşıldığı zaman ise azaldığını düşünüyorlardı. Ne var ki, bunun doğru olmadığını Einstein'den önce Amerikalı fi­zikçi Albert Michelson yaptığı bir deneyle kanıtlamıştı.

Newton'dan Einstein'e Işık Hızı

Michel­son, arkadaşı fizikçi Edward Morley ile birlikte dünyanın dö­nüş hızını hesaplamaya çalışı­yordu. Deney şunu kapsıyordu: Işık ışınını, bir ayna aracılığıyla birbirinin aynı, ama dikey iki ışık ışınına böleceklerdi. Düşün­celerine göre, ışınlardan birinin hızı dünyanın hareketine göre artacaktı, diğerininki ise artma­yacaktı. Ancak, deneyin sonunda her iki ışığın hızının da aynı olduğunu farkettiler.

Newton'dan Einstein'e Işık Hızı

Çünkü ışık hızı, dünyanın yörüngesindeki hareketinden bağımsız olarak her durumda aynıydı. Michelson bu deneyiyle 1907 yılında "Nobel Fizik Ödülü"nü kazandı. Işık hı­zının koşullardan bağımsız olarak sabit kaldığı gerçeği, daha sonraları Einstein'ın "İzafiyet Teorisi"ni oluştur­masına yardım etti.

Yorumlar

  • Uzay çalışmaları için en geçerli ölçü birimi

  • iki deha tek yol

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

DEPREM

DEPREM

Alternatif Akım ve Radyo

Alternatif Akım ve Radyo

Alternatif Akım

Alternatif Akım

Tesla ve Elektrik

Tesla ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zayıf Taraf

probiyotik

DEPREM

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun