MARS'TA KOLONİ KURMAK İÇİN KAÇ KİŞİYE İHTİYAÇ VAR? -Friendz10

22 kişi kadar az sayıda insan, Mars'ta bir insan varlığı kurmaya yetecek kadar uzun süre öncü bir koloniyi ayakta tutabilir.

ABD'de bir grup araştırmacının modelleme ve simülasyon kullanarak başarılı bir Mars kolonisi için asgari başlangıç nüfus büyüklüğünü hesapladığı yeni bir çalışmanın sonucu bu. Daha az olursa koloniniz Sineklerin Tanrısı'na ya da daha kötüsüne dönüşebilir.

MARS'TA KOLONİ KURMAK İÇİN KAÇ KİŞİYE İHTİYAÇ VAR? -Friendz10

Bu sayı daha önce tahmin edilen 110 kişiden çok daha düşük. Ne kadar çok o kadar iyi, belki de Kızıl Gezegen'e yapılacak bir seyahatin faturası beslenecek her fazladan ağızla birlikte fırlayacaktır.

Ama mesele sadece insan sayısı değil. Araştırmacılar, simüle edilen Mars kolonisinin çok izole bir ortamda uzun süre birlikte çalışmak için doğru kişilik tipleri karışımına sahip olması gerektiğini, aksi takdirde her şeyin iflas edebileceğini buldular.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan bu bulgular, ön baskı sunucusu arXiv'e yüklenen bir makalede ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

MARS'TA KOLONİ KURMAK İÇİN KAÇ KİŞİYE İHTİYAÇ VAR? -Friendz10

İnsanlığın yakın geleceğinde Mars'a mürettebatlı bir görev, bir olasılıktan çok kaçınılmazlık gibi görünmeye başladı. Oraya gidene kadar, uzun vadeli bir koloni veya üssün ne kadar uygulanabilir olabileceğini bilemeyeceğiz, ancak çözülmesi gereken birçok sorunla birlikte zor olacağını biliyoruz.

Araştırmacılar, "Birkaç temel mineral ve su çıkarmanın ötesinde, koloniciler Dünya'dan ikmal ve teknolojik yollarla ihtiyaçların yenilenmesine, yani Mars suyunun nefes almak için oksijene ve yakıt için hidrojene ayrıştırılmasına bağımlı olacaklar" diye yazıyor.

"Teknik ve mühendislik zorluklarının ötesinde, geleceğin kolonistleri psikolojik ve insan davranışı zorluklarıyla da karşılaşacaklar. Amacımız, Ajan Tabanlı Modelleme (ABM simülasyonu) yaklaşımıyla gelecekteki Marslı kolonicilerin davranışsal ve psikolojik etkileşimlerini daha iyi anlamaktır."

Etmen tabanlı modelleme genellikle sağlık veya ekonomi araştırmalarında kullanılan bir tekniktir. Temel olarak, bir sistemdeki otonom karar verici 'ajanların' etkileşimlerini incelemek için tasarlanmış bilgisayar simülasyonlarıdır. Genellikle insanlara odaklanılsa da, sistem nesneleri, konumu ve zamanın geçişini de içerebilir.

MARS'TA KOLONİ KURMAK İÇİN KAÇ KİŞİYE İHTİYAÇ VAR? -Friendz10

Ekip modellemelerine dört kişilik tipini dahil etmiştir:

- Düşük rekabetçilik, düşük saldırganlık ve düşük rutin takıntısına sahip Uzlaşmacılar
- Orta derecede rekabetçi, sosyal etkileşimlerde rekabetçi ve sosyal etkileşime ihtiyaç duyan, ancak aynı zamanda düşük rutin fiksasyona sahip olan sosyaller
- Orta derecede rekabetçi, sosyal etkileşimde rekabetçi ve rutine takılı olan tepkiseller
- Son derece rekabetçi, sosyal olarak agresif, rutine son derece bağlı ve can sıkıntısı ile ilgili sorunları olan nevrotikler.

MARS'TA KOLONİ KURMAK İÇİN KAÇ KİŞİYE İHTİYAÇ VAR? -Friendz10

Her bir temsilciye ayrıca yönetim ve mühendislik olmak üzere iki kategoriden beceriler atanmıştır. Kaynak mevcudiyeti, kişiler arası ilişkiler ve görev eşleştirmeleri gibi diğer faktörler de dikkate alındı.

Ekip, zorlukları ve stres faktörlerini daha iyi anlamak için Antarktika, denizaltılar ve Uluslararası Uzay İstasyonu gibi yüksek stresli izole ortamlara insan girişlerini inceledi.

Ekip, 28 yıl boyunca modellerini 5 kez çalıştırmış, popülasyon büyüklüğünü 10 bireylik artışlarla 10 ila 170 arasında değiştirmiş ve daha sonra daha da küçük başlangıç popülasyonlarını test etmiştir.

Hava, su ve gıda üretiminin yanı sıra atıkların uzaklaştırılması ve kaza kurtarma gibi sürekli olarak yerine getirilmesi gereken dört kritik görev olduğundan, istikrarlı bir koloni için 10 kişilik bir nüfus büyüklüğü mutlak minimum olarak belirlendi. Her başlangıç setine her kişilik tipinden eşit sayıda dahil edilmiştir.

28 yıl sonra, 10 kişiden daha yüksek bir nüfusu sürdürebilen minimum başlangıç nüfusu 22 kişiydi. Ancak kişilik tipi önemli bir rol oynamıştır.

MARS'TA KOLONİ KURMAK İÇİN KAÇ KİŞİYE İHTİYAÇ VAR? -Friendz10

Araştırmacılar, "Tüm çalışmalarda, Uyumlu kişilik tipi, model çalışmalarının tüm süresi boyunca hayatta kalan tek kişilik tipiydi" diye yazıyor.

"Bunun nedeni muhtemelen en yüksek başa çıkma kabiliyetine sahip olması ve uzun süreler boyunca her ajanın bir dizi stres etkeni etkileşiminin yanı sıra uzay ve habitat kazalarına maruz kalmasıdır."

Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, nevrotik kişilik tipleri simülasyon içinde bir sorumluluğu temsil ediyor. Ekip, nevrotiklerin Mars nüfusunun azalmasına neden olduğunu tespit etti. Diğer kişilik tiplerine göre çok daha yüksek oranda ölüyorlar; ve ancak nevrotik kişilikler yeterince düşük bir seviyeye ulaştığında nüfusun geri kalanı istikrar kazanabiliyor.

Neyse ki bu bilgi, astronotları zaten kişilik değerlendirmelerini de içeren uzun ve dikkatli bir inceleme sürecinden sonra seçen NASA için yeni değil.

Ancak araştırma, insanı görev planlamasına dahil etmenin ne kadar önemli olabileceğini gösteriyor.

 

Kaynak: https://www.sciencealert.com/

Yorumlar

  • Bakalım hangi ülkelerden olacaklar

  • Çok heyecan verici

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun