Nisan 26, 2024

Havuç Karanlıkta Görmemize Yardımcı Olur Mu?

Havuç, yokluğu gece körlüğü hastalığına (ışıktaki değişik­liğe gözün çok zor uyum sağlaması) neden olan, A vitamini açı­sından zengindir. Gözün retina tabakası çubuk ve koni adı verilen ışığa du­yarlı hücrelerden oluşur. Koniler ayrıntıları ve renkleri algılar fakat bu fonksiyon için çok fazla ışığa ihtiyaç duyar ("yavaş" bir film emülsiyonu gibi). Çubukların tek ayırt edebildiği şey renklerdir, fakat daha az ışığa ihtiyaç duyarlar ("hızlı" film emülsiyonu gibi), bu yüzden gece görüşü için kullanılırlar. Bu hücreler, temel bileşeni A vitamini olan ve rodopsin adı veri­len ışığa duyarlı bir kimyasal madde içerir.

Havuç Karanlıkta Görmemize Yardımcı Olur Mu?

Gece körlüğü tedavisinin en kolay yolu daha çok A vitami­ni almaktır, bu vitamin de en çok karotende bulunur. Havuç karoten içerir fakat kayısı, ıspanak ve yabanmersini gibi koyu yapraklı sebzeler bu açıdan daha zengindir. Fakat gece görüşü bozukluğunu iyileştirmekle normal gece görüşünü daha iyi hale getirmek çok farklı şeylerdir. Daha çok havuç yemek karanlıkta daha iyi görmenizi sağlamaz (uzun vadede tek yapabildiği, ten renginizi turuncu hale getir­mek olacaktır).

Havuç Karanlıkta Görmemize Yardımcı Olur Mu?

İkinci Dünya Savaşı sırasında Filo Kaptanı John Cunningham'a (1917-2002) "Kedi gözlü Cunningham" lakabı takılmış­tır. Onun 604 nolu filosu geceleyin faaliyet gösteriyordu. Bri­tanya hükümeti, onun çok havuç yediği için gece görebildiği söylentilerinin yayılmasını teşvik etmiştir. Bu söylenti, kaptanın yeni geliştirilmiş, çok gizli hava ra­dar sisteminin denemelerini yaptığını gizlemek için kasten uy­durulmuştu. Bunu Almanların yutmuş olması pek muhtemel görünmese de bir nesil İngiliz çocuklarının, savaş yıllarında sürekli teda­rik edilebilen tek sebzeyi yemeleri için ikna edilmelerine yar­dımcı olmuştur.

Havuç Karanlıkta Görmemize Yardımcı Olur Mu?

Bir süre sonra hükümet bu havuç propagandası olayını abartmaya başladı. Havuçlar "Güzel Britanya toprağından çı­karılan parlak hazineler" haline geldi. 1941'den kalma bir Ha­vuç Tartı tarifinde bulunan "kayısı tartını hatırlatır fakat ken­dine has bir lezzeti vardır" lafı da kimseyi kandırmaya yetme­di. Havuç reçeli ve marmelatı kendine Britanya kahvaltıların­da bir yer edinemedi. Buna karşılık Portekizliler havuç reçeline çok düşkündür. Portekizlilerin bu düşkünlüğü, 2002'de Avrupa Birliği'nde ha­vucun meyve olarak tanımlanmasına sebep oldu.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

Çok Yaşlı Penguen

Çok Yaşlı Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

Araç Tipi Kara Kutu

Araç Tipi Kara Kutu

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun