Tac Mahal’in mimarının kim olduğu konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Tac Mahal’in mimarı konusunda önceleri Osmanlı mimarı Mehmed İsa Efendi olduğu görüşü kabul görmüş olsa da, daha sonraları Mimar Ahmed tarafından yapıldığı görüşü kabul edilmiştir. Şah Cihan’ın gözdesi olan Mimar Ahmed, Mimar Sinan’ın öğrencisi Yusuf’un oğludur.
Agra’da bulunan türbeler, Tac Mahal ve Şah Cihan’ın türbesi ile sınırlı değildir. İtimadüddevle’nin türbesi, Ekber’in türbesi (Panç Mahal), Selim Çisti’nin türbesi de Agra’da bulunmaktadır. Bu türbeler özgün yapılarıyla, 98 Hindistan’da birer Türk mührü gibidir. Agra’da bulunan Bülend Darvaza (Zafer Kapısı) ise, bir Türk eseri olarak tarihin içinden bize gülümsemektedir.
Biraz önce de değindiğimiz gibi, Türk-Delhi Sultanlığına ait pek çok mimarî eser günümüze ulaşamadan yok olmuştur. Kalanlar ise harap bir hâldedir. Bu eserlerin içinde en ünlüsü, Delhi’de bulunan Kuvvet-ül İslam (İslam’ın Kuvveti) Camisi’dir. 1193-1197 yılları arasında inşa edilen cami şu an harabe hâlinde olmasına rağmen, tüm dünyada bilinen muhteşem bir eserdir. Kuvvet-ül İslam Camisi avlusunun içinde yer alan Kutb Minar ise, en güzel Türk-İslam anıtı olarak göze çarpmaktadır.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız