Eylül 11, 2025

Osmanlı’da 17. Yüzyıl Buhranı (VI) - Friendz10

Osmanlı tarihiyle ilgili kalıplaşmış bilgilerin en zararlısı, İmparatorluk tarihinin çağlara bölünmesidir. Kuruluş, yükseliş, duraklama, gerileme, çöküş dönemleri diye adlandırılan bu dönemlerin, ayrılma noktalarına baktığımızda, Osmanlı askeri gücünün gelişim ve zayıflamasına paralel düşünüldüğü açıkça görülür.

Askeri başarı ve yenilgiler, esas kriter olarak kabul edilmiş, Osmanlı tarihindeki diğer cephelere dikkat edilmemiştir. Bu şematiğe göre, 16.Yüzyıl sonlarından itibaren Osmanlı tarihi devamlı bir gerilemeye şahit olmuş ve hemen hiçbir olumlu gelişmeye şahit olmamıştır! Askeri gücünün yanı sıra, bütün diğer kurumlarında çözüldüğü yorumu getirilmektedir.

Osmanlı tarihinin bu şekilde bölünmesi, dolayısıyla da 16. Yüzyıl’ın sonlarından itibaren ‘Duraklama Devri’ne girildiği yanlış bir tespittir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kubbealtı’ndaki Divan

Kubbealtı’ndaki Divan

Osmanlı'nın Balkan Çıkartması

Osmanlı'nın Balkan Çıkartması

Osmanlı'nın Rumeli İskanı

Osmanlı'nın Rumeli İskanı

Umur Bey ve Bizans

Umur Bey ve Bizans

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İnsanın İnsan Olması: Düşünebilmek

probiyotik

Kubbealtı’ndaki Divan

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun