Mart 29, 2024

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak tanımlanmış olan, her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909'da New York'ta bir "Kadınlar Günü" düzenledikten sonra, 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesini önerdi. 1917'de Sovyet Rusya'da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart ulusal bayram oldu. Kadınlar Günü, 1967'de feminist hareket tarafından benimsenene dek ağırlıklı olarak sosyalist hareketler ve komünist ülkeler tarafından kutlandı. 1975'te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 16 Aralık 1977 yılında aldığı kararı ile üye ülkeler kendi geleneklerine ve tarihlerine uygun bir günü Uluslararası Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü ilan etmeye davet edildi.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Günümüzde Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmî tatildir, bazı ülkelerde ise büyük ölçüde görmezden gelinir. Bazı ülkelerde protesto günüdür, bazılarında ise kadınlığı kutlayan bir gündür.

Yorumlar

  • 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

YILDIZ DOĞUMUN AŞAMALARI: N11B NEBULASI
KOZMİK IŞIK GÖSTERİSİ: FS TAU YILDIZ SİSTEMİ
YILDIZLARIN DOĞDUĞU YER: CARİNA NEBULASI
ÇOCUKKEN BESLENİLEN EN ENTERESAN HAYVAN

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Ortamı Anlamak

probiyotik

Anadolu'nun Film Ticareti

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun