Nisan 19, 2024

General Harrington Kupası

Lozan Barış Konferansı’nın sonlarında İngiliz birliklerinin İstanbul’u terk edeceği artık kesindi. İşgal kuvvetlerinin komutanı olan Charles Harrington İstanbul’dan ayrılmadan önce hem saha içinde hem de saha dışında kendisini illallah ettiren Fenerbahçe Kulübü’ne ders vermek istiyordu. Kendi talimatı ile İstanbul’daki en iyi İngiliz takımları özel olarak çalıştırılıyordu. Bu yetmezmiş gibi bir de bu kadroyu İngiltere profesyonel olarak futbol oynayan dört kişi ile takviye etti. Guard’lar Karması adını alan bu takım adete meydan okuyarak Türk Kulüpleri ile dalga geçmeye çalışıyordu ve verdikleri gazete ilanında herhangi bir Türk takımını istediği takviyeyi alarak Harrington Kupası için sahaya çağırıyor adeta meydan okuyordu.

General Harrington Kupası

24 Haziran 1923 yılında bu meydan okumaya cevap Fenerbahçe’den geldi. Fenerbahçe iki sakat oyuncusu olmasına rağmen kendi kadrosuna herhangi bir ek yapmadan meydan okumayı şartsız olarak kabul etti.  Bu olaylardan sonra herkes 29 Haziran 1923’te Taksim Stadı’nda yapılacak olan maçı beklemeye başladı. Binlerin izlemeye geldiği maç artık bir memleket meselesi olmuş hatta Lozan’da İsmet Paşa bile merakla maçı bekliyordu. Tabii ki General Harrington kurduğu kadroya bakarak kesin bir zafer görüyordu. Maçın ilk yarısında ilk görünü bulan İngiliz kadrosu sahayı adeta ölüm sessizliğine gömdü. Üstüne atak üstüne atak yapıyor ikinci golü kovalıyorlardı bu baskı ancak ilk yarının bitiş düdüğü ile kırıldı.

General Harrington Kupası

İkinci yarı başlarken Türklerin yoğun tezahüratı ile sahaya geri dönen Fenerbahçe bir sıfır yenilmesi yetmezmiş gibi bir de bir oyuncunun ayakkabılarından kaynaklı bir sorun yüzünden artık saha da on kişiydi. Sahadaki herkes Harrington’un intikamını alacağını düşünmeye başlamış hatta General’in suratından gülücükler eksik olmuyormuş. İkinci yarı başladığında ilk yarıdaki Fenerbahçe’den esame yoktu. Bambaşka bir Fenerbahçe vardı artık İngiliz karmasının karşısında. İngiliz karması akın akın gelen Fenerbahçe ataklarına karşı hiçbir şey yapamıyordu.

General Harrington Kupası

Maçın 60. dakikasında Fenerbahçeli Zeki Rıza’nın attığı füze ile Fenerbahçe maçı 1 – 1’ e getirdi. Ama bu içinde savaşçı ruhu olan Fenerbahçe için yeterli değildi. Mutlaka kazanmalılardı bu maçı. Ayakkabı sıkıntısından maçtan çıkan oyuncu artık geri dönmüştü. Fenerbahçe adeta İngiliz kalesini abluka altına almıştı. 74. dakikada Zeki Rıza mükemmel bir şut ile maçı 2 – 1’ e getirip kupayı getiren golü attı. Lozan’da ma.ın sonucunu merakla bekleyen İsmet Paşa galibiyet haberini aldıktan sonra Fenerbajçe’yi tebrik eden bir telgraf çektirdi. Bu sayede Fenerbahçe dünyada ilk ve tek olan General Harrington kupasının sahibi oldu. Tebrikler FENERBAHÇE.

Yorumlar

  • çok önemli bir başarı, helal olsun

  • İnanılmaz bir hikaye

  • ŞAMPİYON FENERBAHÇE

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yaşlı Gezegenimizi Bekleyen Sıcak Günler
Büyük Trajedilerin Kısa Tarihi

Büyük Trajedilerin Kısa Tarihi

Hortum Avcıları

Hortum Avcıları

Kasırgaların Ekonomik Yönü

Kasırgaların Ekonomik Yönü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Bataklıktan Çıkarken

probiyotik
bubble30
Nielawore

NAMES ON THE SURFACE OF MERCURY

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun