Bir taraf diğer bir tarafı yendiği zaman burada iki tane sebep görebiliriz. Bu sebeplerde birisi taraflardan birisinin diğerinden daha az hata yaparak kazanmasıdır. Diğeri sebep ise taraflardan birinin diğerinden daha güçlü olarak kazanmasıdır. Taraflar arasındaki güç farkı elbette ki güçlü olanı genellikle kazandırır. Hem güçlü hem de zeki, yetenekli olan kazanır. Ama bu her zaman için karşımıza çıkan bir durum değildir. Çünkü işin özüne baktığımız zaman rekabet eden veya savaşan iki tarafta insan olduğu için, yani birbirine hemen hemen denk canlılar oldukları için, aradaki güç farkı veya zeka farkı genellikle çok fazla olmaz.
Çok nadir durumlarda böyle bir durum, böyle bir fark ortaya çıkabilir. Dolayısıyla insanların birbiri arasında yaptıkları rekabet veya savaşlarda zaferin ya da yenilginin en büyük sebeplerinden birisi, bir tarafın diğerinden daha büyük veya daha az hata yapmış olma olayıdır. Yani, yenen taraf daha küçük veya daha az hata yaparak karşı tarafı yenebilmiştir. Karşı taraf ise daha büyük veya daha çok hata yapmıştır. Yani, zaferin ya da yenilginin en büyük sebepleri nedir diye sorduğumuzda karşımıza hata cevabı çıkar.
Evet, hata. Yani dikkat, odaklanma, konsantrasyon. Bunlar bizim daha az hata yapmamıza sebep olur. Bilgili olmak daha az hata yapmamıza sebep olur. Hayata doğru bakış açısıyla bakmak daha az hata yapmamıza sebep olur. İnsanüstü bir güce erişmek her insanın yapabileceği bir şey değildir ve aslında çok da zordur. Ama her insan kendisini hata yapmayacak şekilde ya da daha az hata yapacak şekilde geliştirmeye çalışabilir. Hayata olan bakış açısını yeniden şekillendirebilir, daha iyi hale getirebilir.
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız