Temmuz 27, 2024

Taşıt Tutması Nasıl Oluyor?

Hareket halinde olduğumuzda, dengemizi sağlayan iç kulağımızın içindeki sıvı çalkalanır. Ne kadar hızla ve ne kadar uzak mesafeye gitmelerine bağlı olmadan, insanlar hareket halindeki vasıtaların içinde mide bulandırıcı bir rahatsızlık hissederler.

Taşıt Tutması Nasıl Oluyor?

Dış kulağımızın görevi işitmeyi sağlamaktır ama iç kulağımız dengemizden sorumludur. Hareket halinde olduğumuzda, iç kulağımızın içindeki sıvı çalkalanır ve sinir sistemimiz vasıtası ile beynimize sinyal gider. Eğer arabanın içinde bir şey okuyorsanız veya arabanın içinde bir şeye bakıyorsanız, gözlerden beyine hareket halinde olmadığınız sinyali gider ama iç kulaklarınızdan giden sinyal farklıdır. O, vücudunuzdaki sarsıntıdan dolayı hareket halinde olduğunuzu bildirir. Bu iki sinyal arasındaki fark, halk arasında 'araba tutması' diye adlandırılan, mide bulandırıcı etkiyi yaratır.

Taşıt Tutması Nasıl Oluyor?

Aslında dalgalı denizde seyreden bir gemideki insanı deniz tutması ne ise hareket halindeki bir arabanın içindeki insanı taşıt tutması da aynı şeydir. Denizdeki hareket tam anlamı ile üç boyutlu olduğundan etkisi daha fazladır. Baş ağrısı, baş dönmesi, nabızdaki artış ve mide bölgesindeki baskı hissi ile kusma ihtiyacı en belirgin özelliklerdir. Bunlara ilaveten deniz tutmasında, bulantıdan önce stres hormonları da salgılanmaya başladıklarından rahatsızlık ve panik hissi iyice kuvvetlenmektedir.

Taşıt Tutması Nasıl Oluyor?

Arabada iken gözlerinizle, bir uzağa, bir yakına bakarsanız, bu taşıt tutma probleminize yardımcı olabilir. Bu nedenledir ki, arabayı kullananlarda taşıt tutması olayı görülmez. Çünkü araba, kullananın kontrolü altındadır. Sürücü arabanın ne zaman duracağını veya hızlanacağını ne yöne dönüleceğini bilmektedir. Taşıt tutması gençlerde daha çok görülür, çünkü yaşlandıkça ve çok seyahat ettikçe, iç kulağın hareketlere karşı hassasiyeti azalır.  Bir görüşe göre, taşıt tutmasındaki denge bozukluğu, bulanık görme gibi belirtilerde beyine gönderilen sinyaller, zehirlenince beyine yollanan sinyallerle aynı. Bu nedenle de beyin mideye kusma ve içindeki zehri boşaltma emrini veriyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

Nefes Tahlili ve Burun

Nefes Tahlili ve Burun

Elektronik Burun

Elektronik Burun

Koku Algılama Mekanizması

Koku Algılama Mekanizması

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Saklı

probiyotik

ZAMANDA YOLCULUK MÜMKÜN MÜ?

bubble30

THE NEW COLOSSUS - EMMA LAZARUS

Nielawore

CHANDRA XRAY'İN 25. YILDÖNÜMÜ

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun