Mayıs 18, 2024

ORGAN VE DOKU BAĞIŞI HAFTASI ÖZEL: ORGAN BAĞIŞININ NE OLDUĞUNDEN KİMLERİN BAĞIŞ YAPABİLECEĞİNE KADAR HER ŞEY - Friendz10

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ ve Doku Bağışı Haftası kutlanmaktadır.

ORGAN-DOKU BAĞIŞI NEDİR?

Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesidir.

18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes organ-doku bağışında bulunabilir.

BAĞIŞTA BULUNAN HERKESİN ORGANLARI-DOKULARI KULLANILABİLİR Mİ?

Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş kişilerin organları ülkemizde organ bağışında kullanılamaz.

Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

HANGİ ORGAN-DOKULARI BAĞIŞLANABİLİR?

Kalp, Kornea, Tendon, Karaciğer, İnce Bağırsak, Yüz ve Saçlı Deri, Böbrek, Kemik, Ekstremite (Kol,Bacak), Pankreas, Kas Dokusu, Üst Solunum, Akciğer, Kıkırdak, Üst Sindirim Yolları, Deri, Uterus (Rahim).

ORGAN BAĞIŞI YAPILMIŞ OLSUN YA DA OLMASIN AİLELERDEN İZİN ALINIR MI?

Organ bağış kartı olup olmadığı bakılmaksızın beyin ölümü gelişmiş tüm vakaların aileleri ile mutlaka görüşülür. Bu görüşme organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştirilir. Aile onayı olmadan hiç kimsenin organları alınamaz ve kullanılamaz.

ORGAN VE DOKU BAĞIŞI HAFTASI ÖZEL: ORGAN BAĞIŞININ NE OLDUĞUNDEN KİMLERİN BAĞIŞ YAPABİLECEĞİNE KADAR HER ŞEY - Friendz10

ALINAN ORGANLAR HERKESE NAKLEDİLEBİLİR Mİ?

Organ dağıtımı; ulusal bekleme listelerinde kaydı olanlar arasından, öncelikle tıbbi aciliyeti olan hastalar olmak üzere, kan ve doku grubu uyumuna göre yapılır. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerin izni olmadan açıklanamaz.

İLERİ YAŞ VEYA KRONİK HASTALIĞIN OLMASI ORGAN BAĞIŞINA ENGEL MİDİR?

Yaşın ileri olması, kronik bir hastalığın bulunması, alkol veya sigara içiliyor olması ve benzeri nedenler organ bağışı yapılmasına engel değildir.

ORGAN BAĞIŞI YAPILDIKTAN SONRA, VAZGEÇİLEBİLİR Mİ?

Organ bağışından vazgeçildiğinde bu yeni kararı aile ile paylaşılması E-Devlet sistemi üzerinden iptal edilmesi ve organ bağış kartının imha edilmesi yeterlidir.

(kaynak: 1)

3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası'nın toplumumuzda farkındalık ve bilinç oluşturmasını umut ediyor ve hastalıklarla mücadele eden herkese acil şifalar diliyoruz.

Yorumlar

  • Faydalı bir içerik olmuş, elinize sağlık

  • acil şifalar diliyoruz

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun