YİRMİNCİ GECENİN KADINI: BEFANA

Sicilya halkının inanışında kış ortasında insanlara görünen çirkin fakat iyi kalpli yaşlı bir kadın olan Befana, Yirminci gecenin kadını, Strina (cadı) ve La Vecchia di Natali (Yaşlı Yılbaşı Kadını) adlarıyla da bilinir.

YİRMİNCİ GECENİN KADINI: BEFANA

Adı Epifani’nin yerel telaffuzu ile ilişkili olan Befana’nın 7 Ocak yortusu (Epifani) arifesinde çocukların çoraplarının içine hediyeler koyduğuna inanılmakta, ertesi gün çocuklar hediyelerini açınca “Ecco la Beffana” diye sevinçle bağırırlardı. İtalya’da Befana günü eski püskü kıyafetler giyen yaşlı bir kadın resmi ve yiyecekler kapının dışına konur, ardından resim yakılır ve yiyecekler komşularla birlikte topluca yenilirdi.

YİRMİNCİ GECENİN KADINI: BEFANA

Befana çalı süpürgesi üzerinde uçan ve çocukların evlerine bacalarından girdiği için yüzü gözü kömür karası içerisinde, sırtına bir çuval içerisinde şeker ve diğer armağanları taşıyan yaşlı bir cadı olarak tasvir edilmekteydi. J.J.Blunt 1823’de yayınlanan ‘İtalya ve Sicilya’da eski adet ve geleneklerin izleri’ (Vestiges of Ancient Manners and Customs, Discoverable in Modern Italy and Sicily) adlı çalışmasında Befana adetinin Roma yeni yıl, sağlık ve arınma tanrıçası Strenua veya Strenia ilişkili olduğunu iddia etmiştir.

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

SOUTHERN LIGHTS IN THE SKY - YES, NOT NORTH!
SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

SOLAR FLARES ON 7-8 MAY

FİLLERİN SELAMLAŞMAK İÇİN FARKLI İLETİŞİM BİÇİMİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun