Nisan 26, 2024

ÖLÜMÜN MASUM HALİ: THANATOS

Ölümün kişileştirilmiş hali ve ölümün masum halini simgeleyen Thanatos, aynı zamanda teslimiyeti simgeler. Sakallı, kanatlı, yaşlı bir adam olarak tasvir edilir. Roma mitolojisinde Mors veya LEtum olarak adlandırılır. Roma heykellerinde elinde ters bir meşale bulunur. Ölüleri simgeleyen kelebek ve çelenk tutan genç bir adam olarak da tasvir edilir.

ÖLÜMÜN MASUM HALİ: THANATOS

Uyku tanrısı Hypnos/ Hipnoz’a göre daha nazik bir tanrıdır. “Ölüm uykunun kardeşidir” cümlesi Hypnos ve Thanatos ilişkisini anlatan bir cümledir. Günümüze kadar ulaşmış bir cümledir. Hypnos ve Thanatos, gece tanrıçası Nyx ve karanlık tanrısı Erebus’un ikiz çocuklarıdır. Cümlenin kaynağı, Hypnos ve Thanatos’un ikiz olmasından gelmektedir.

Bir efsaneye göre; Thanatos Nyx’in oğludur ama babası yoktur. Bu sebepten Nyx’in oğlu değil de özünden kopan bir parçadır.

ÖLÜMÜN MASUM HALİ: THANATOS

Thanatos, yeni ölenlerin ruhlarına öteki dünyaya kadar eşlik etmekle görevlidir. Kız kardeşi Moira ile ölenlerin hayatının sona erdiğine karar verdikten sonra, ölenlerin ruhunun yeraltı dünyasına güvenli şekilde ulaşmasını sağlar.

ÖLÜMÜN MASUM HALİ: THANATOS

Thanatos yeraltı dünyasına Alkestis’i götürmek için görevlendirildiğinde Herkül ile savaşa girer. Ama bu savaşta yenilir. Sisyphus, ölüm vakti geldiğinde ölmemek için Thanatos’u bir çuvala hapseder. Bu şekilde ölümden kaçar. Yunan mitolojisinde bu iki hikaye Thanatos hakkında en çok bilgi veren hikayelerdir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

HUBBLE'IN 34. FIRLATILIŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun