Kasım 01, 2024

DİLEKLERİN KABULÜ: KAĞITTAN BİN TURNA KUŞU

Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan turna kuşu, origamide de öneme sahiptir. Yapımı çok da zor değildir ama manevi önemi çok büyüktür. Bu içeriğimizde turna kuşunun efsanesine ve gerçek hayattaki yerine yer vereceğiz. Bir diğer içerikte de turna kuşunu yapmayı öğreneceğiz.

DİLEKLERİN KABULÜ: KAĞITTAN BİN TURNA KUŞU

Japon efsanesine göre kağıttan bin turna kuşu yapan kişiye bir dilek dileme hakkı verilir. Evlenmek isteyen çiftler, dilekleri olanlar da yaşamlarının sonuna kadar mutlu olabilmek ve dileklerine kavuşmak için bin tane turna kuşu katlarlar.

Turna kuşunun yapımını tek başına değil, akrabaları, arkadaşları, sevdikleriyle yaparlar. Aslında bu bin kuşun katlanmasında ne kadar çok insan yardımcı olursa değeri daha da artar.

Düğünler iplere dizilmiş turna kuşları ile süslenir. Ayrıca bin adet turna kuşu yapanın uzun ve iyi bir yaşam süreceğine inanılır.

DİLEKLERİN KABULÜ: KAĞITTAN BİN TURNA KUŞU

Turna kuşunun efsaneleşen gerçek hikayesine gelince; Japonya’ya atom bombası atıldığında 2 yaşında olan Sadako Sasaki, anne ve babasını kaybeder. 12 yaşına geldiğinde maruz kaldığı radyasyon sebebiyle kansere yakalanır ve hastaneye yatırılır. Ama durumu çok ümitsizdir.

Hastanedeki tüm doktorlar, küçük kızın ölümü için gün sayarken küçük kız hayat doludur. Koridorlarda koşar, oynar ve diğer hastalara yardım eder.

DİLEKLERİN KABULÜ: KAĞITTAN BİN TURNA KUŞU

Sadako’nun hastalar arasında en sevdiği kişi, 80 yaşında kendisi gibi kanser olan yaşlı bir kadınmış. Küçük Japon kızı, ölüm döşeğindeki bu yaşlı kadını hiç yalnız bırakmaz. Kadın ölmeden hemen önce “Benim için çok geç ama bizim inanışımıza göre; eğer bir kişi kağıttan bin tane turna kuşu yaparsa, her istediği kabul olur. Ben yapamadım, sen yap ve kurtul.” der ve son nefesini verir.

DİLEKLERİN KABULÜ: KAĞITTAN BİN TURNA KUŞU

Küçük kız yaşlı kadının ölmesine çok üzülür ama hayatta kalma arzusuyla geleneksel Japon sanatı olan origamiyle kağıttan turna kuşları yapmaya başlar. Neşe içinde çalıştığından ilk başlarda çok hızlı yapar. Bu yüzden bin tane kuş yapmak kendisine çok gelmez. Ama sağlığı giderek bozulur. Bu öykü önce yerel, sonra da uluslararası basında yer alır. Dünyanın dört bir yanından insanlar Sadako’ya, binlerce turna kuşu göndermeye başlar.

DİLEKLERİN KABULÜ: KAĞITTAN BİN TURNA KUŞU

Haberler basına çıktığında Sadako, elini kıpırdatamaz hale gelir. Hayatta son saatleri 637.kuşu yaparak geçirir. Kuşu bitirir, gözleri kapanırken hemşireler ve hastabakıcılar, postadan çıkan yüzlerce origami kuşuyla odasına girerler. Ama küçük kız yüzünde bir tebessüm yatağında cansız yatıyordur…

Postacılar aylarca kağıttan turna kuşu taşırlar hastaneye. Sayısı milyonlara ulaşan turna kuşları Japonya’da şu an bir müzede sergilenmektedir.

 

Turna kuşu o zamandan beri barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesidir.

DİLEKLERİN KABULÜ: KAĞITTAN BİN TURNA KUŞU

Sadako Sasaki anısına bombanın atılışının her yıl dönümü olan 6 Ağustos’ta Japonya ve dünyadan çocuklar evrensel barış adına turna kuşu yapıp, Sadako’nun Hiroşima’daki anıtına gönderirler. Sadako Sasaki anısına ABD’de Seattle Barış Parkı’nda bir heykel ve Hiroşima’da bir anıt yapılmıştır.

 

 

Kaynak: Eleanor Coerr- Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu

Yorumlar

  • Origamiye başlayasım geldi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun