Nisan 25, 2024

ÇİN İŞİ SEVGİLİLER GÜNÜ

Çin işi dediysem çakma olarak algılamayın. Hatta belki de tarihteki ilk sevgililer günü bile olabilir. 2600 yıl öncelerine dayanan bir festivalden bahsedeceğim.

 

MÖ 206 ve MS 220 yılları arasında Çin’de hüküm süren Han Hanedanlığı zamanında, Niu Lang adında kibar ve dürüst bir genç vardır. Daha çocuk yaştayken annesi ve babasını kaybeder. Daha sonra da akrabaları tarafından evden kovulur. Niu Lang da çobanlığa ve çiftçiliğe başlar.

Günlerden bir gün cennetten gizlice Zhi Nü adındaki peri, Niu Lang’a aşık olur ve gizlice evlenirler. Evlendikten sonra Zhi Nü zamanın çoğunu evde geçirirken Niu Lang çiftçiliğe devam eder. Mutlu bir hayat süren çiftin bir oğlu bir de kızı olur.

ÇİN İŞİ SEVGİLİLER GÜNÜ

Bir gün cennet tanrısı, Zhi Nü’nun geri getirilmesini emreder ve Zhi Nü cennete geri döner. Niu Lang ve çocukları Zhi Nü’yu bulmak üzere cennete giderler. Eşini bulduklarında ona çok yaklaşmışken anne Niu Lang’ı görür ve altın tokalarının birini onların üstüne doğru fırlatır. Bir anda Niu Lang ve Zhi Nü’nun önünde dalgalı bir nehir oluşur. Bu nehir istemeyerek de olsa birbirlerinden ayı düşmelerine neden olur.

ÇİN İŞİ SEVGİLİLER GÜNÜ

Cennet Tanrısı Batı Cennetleri’nin kraliçesi onların sadece yılın bir günü kavuşmalarına izin verir. Niu Lang ve Zhi Nü’nün buluşabilmesi için her yıl aynı gün binlerce saksağan bir araya gelerek nehrin üstünde bir köprü oluştururlar. Normalde Çin takviminde 7.ayın 7.gününe denk gelen bugün daha sonraları 14 Şubat zamanında kutlanmaya devam eder.

ÇİN İŞİ SEVGİLİLER GÜNÜ

İnanışa göre yılın Qixi Festivali’ni içinde bulunduran bu döneminin yıldızlı gecelerinde kuzey güney doğrultusunda samanyolu görülebilir. Bu samanyolunun sağında ve solunda birbirinden uzakta bulunan parlak yıldızlar vardır. İşte bu yıldızlar Niu Lang ve Zhi Nü’yü temsil eder. Bu yıldızların arasında da nesillerden nesillere aktarılan güzel bir aşk hikayesi vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: https://www.bilgifirini.com/cin-sevgililer-gunu/

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

BENİ YUTKUNDURAN O SÖZÜ SİZLE PAYLAŞIYORUM
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

VÜCUDUMUZDAKİ BENLER TESADÜF MÜ SAHİDEN?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun