Nisan 26, 2024

Osmanlı’da Burçlar (Cevza)

Osmanlı'da burç adları şöyle sıralanıyordu: Koç, “Hamel”di; Boğa,”Sevr” diye adlandırılırdı; İkizler için “Cevza” adı kullanılırdı; Yengeç “Seretan” ismini alırdı; Aslan'a “Esed”; Başak'a ise “Sümbüle” denirdi. Terazi burcu, “Mizan” adıyla bilinirdi. Yalnız­ca “Akrep” burcu aynı adı taşırdı; ama o çağın söylenişine göre, “Akrep” denirdi. Yay burcu “Kavs” adım taşır; Oğlak, “Cedi” diye isimlendirilir; Kova burcuna “Delv” denir; Balık burcu ise “Hut” diye anılırdı.

Osmanlı’da Burçlar (Cevza)

Yusuf Has Hacib'in 11.yüz yıldan kalma ünlü Kutadgu Bilig'inde on iki burcun adları, tek tek belirtilmiştir.  Osmanlı minyatür sanatın da burçların nasıl gösterildiği de başlı başına bir konudur. Cevza burcunun bir adı da Burcu-ı dü-pey ker'dir. Yükseklik ve yücelikle anılır. İçinde 18, dışında yedi yıldız vardır. Bunlar birbirine sarılmış iki çocuk gibi göründükle­rinden, birine “Tev'em-i mukad dem”, ötekine ise “Tev'em-i mu ahhar” denilir. Bunlar eski Yunan mitolojisindeki Leda'nın ikizleri Kastor ve Polydeuskes'tir. Bunun yukarısındaki iki parlak yıldıza “Zirâ-i mebsut” denir.

Osmanlı’da Burçlar (Cevza)

Kamer (ay), Cevza burcuna girince haber göndermek, mektup yazmak, hesap kitapla uğ­raşmak, kitap ve şiir okumak, vezir görmek iyidir, minyatürlerde, birbirine sarılmış iki çocuk ya da bir bedende iki başla gösterilir.

Osmanlı’da Burçlar (Cevza)

Cevza burcu, bilgi ve anlatım güdüsünü etkiler. Cevza, ilkbahar burcu sayılır ve toprakla simgelenir. Gezegeni Utârıd yani Merkür'dür. Bu gezegene bağlı burçta doğanların dostları Kamer'den etkilenen burçlar, düşmanları ise Şems (güneş) ve Zühal'den (Satürn) etkilenenlerdir. Cevza burcundakilerin hem uyumlu ve uysal olmak gibi olumlu, hem de ikiyüzlülük gibi olumsuz yönleri vardır. 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Büyük İskender'in Yolculuğu

Büyük İskender'in Yolculuğu

Dev Dalga Bilimi (IV)

Dev Dalga Bilimi (IV)

Dev Dalga Bilimi (III)

Dev Dalga Bilimi (III)

Dev Dalgaların Bilimi (II)

Dev Dalgaların Bilimi (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun