Nisan 26, 2024

HAYAT BAYRAM OLSA: NEVRUZ

Her ne inançla ya da renkle kutlanırsa kutlansın özünde baharın gelişini kutlamaktır Nevruz. Doğanın ve çevrenin uyanışı kutlanır.

Anlam olarak nev-yeni ve ruz-gün kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk tarafından kutlanır. 21 Mart ekinoks tarihi bildiğiniz gibi, gece ve gündüzün eşitlendiği hani.

HAYAT BAYRAM OLSA: NEVRUZ

Bu seneye bakmayın siz gene kar yağışı diyor ama normalde 21 martta havalar ısınmaya, ağaçlar çiçeklenmeye, kuşlar göç etmeye falan başlar. Karlar da erir tabi normalde ama dediğim gibi bu sene yine yeniden yağıyor.

GEL BE BAHAR ARTIK.

HAYAT BAYRAM OLSA: NEVRUZ

İşte bu yüzden inançlara göre tüm varlıklar için bugün yaradılış, diriliş olarak görülür. Bunu da bayram olarak kutlarlar. Çünkü neden geçmiş tarihlerde mevsimler insan hayatında çok daha önemliydi. İzlediğiniz dizileri düşün “Winter is coming”. Böyle bir kışın ardından gelen bahar tabii ki coşkuyla bayram gibi kutlanır.

HAYAT BAYRAM OLSA: NEVRUZ

Türklerde Nevruz, Ergenekon’dan çıkış olarak görülür. Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri de bizler gibi bu geleneği günümüze kadar canlı tutmayı başarmışlardır.

Yorumlar

  • Diğer nevruz içeriklerini kaçırmayın!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

BENİ YUTKUNDURAN O SÖZÜ SİZLE PAYLAŞIYORUM
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ VAR!

VÜCUDUMUZDAKİ BENLER TESADÜF MÜ SAHİDEN?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun