Nisan 27, 2024

DÜNYA FOLKLORUNDA KEDİ

KEDİ ADAM

Çingene Mitolojisinde günahkâr insanların Ölüler ülkesine gitmeden önce kara kedi formunda cezalarını çektikleri, Rüzgâr Kralı’nın yönettiği bir dağın adıdır.

DÜNYA FOLKLORUNDA KEDİ

KEDİ KIZ

Ezop masallarından birisi olup, kılık değiştirmenin kişinin gerçek karakterini değiştirmeyeceği nasihatini vermektedir. Masala göre dişi bir kedi yakışıklı bir gence aşlık olmuş ve aşk tanrıçası Venüs’e kendisini insana dönüştürmesi için yalvarmıştır. Tanrıça kedinin dileğini gerçekleştirip güzel bir genç kıza dönüştürünce kedi kız gençle evlenmeyi başarmıştır. Bir süre sonra Venüs çiftin evine gizlice gitmiş ve kedi kızın eski hayatına bağlılığını test etmek için ortaya bir fare bırakmıştır. Kız farenin üzerine atlayıp kocasının dehşet dolu bakışları altında ağzına atıp yemeye başlayınca Venüs kedi kızı eski hayvan formuna geri döndürmüştür. Brahman’ın kurtardığı fareyi konu alan benzer bir öykü Hint masal koleksiyonu Pançatantra’da geçmektedir.

DÜNYA FOLKLORUNDA KEDİ

KEDİ VE FARE HİKAYELERİ

Pek çok kültürde kedi ile fare arasındaki rekabet masal ve öykülerin konusu olmuştur.  Ezop’un bir grup farenin kedinin boynuna çıngırak takma girişimini anlattığı “Çıngıraklı Kedi” ile “Kedi ile Fare” masalları bu türün yazıya geçirilmiş en eski örnekleridir. Öykülerin çoğu zayıf ve küçük olanın başarısının sembolize edildiği farenin zaferiyle biterken Grimm Kardeşlerin derlediği “Kedi ile Farenin Ortaklığı” masalında alışılmadık bir iş birliği aktarılmaktadır ki benzer bir masal Çin kültüründe de tespit edilmiştir.

DÜNYA FOLKLORUNDA KEDİ

KEDİ VE KÖPEK

Hayvanların yardımlaşması konulu bir Kore masalının adı olup, motif indexte B300–B349 numaralarıyla yer almıştır. Kayıkçılık yaparken yaşlı bir adamın kendisine hediye ettiği sihirli kehribarı bir şarap şişesi içine koyduğunda şişeden şarabın hiç eksilmediğini görüp bir meyhane açmaya karar vermiştir. Yıllar sonra bir gün kehribarın kaybolduğunu dolayısıyla şarabın tükendiğini görünce çok üzülmüş onca zaman adamın kapısını koruyan köpeği ile fareleri içeri sokmayan kedisi adama yardım etmeye karar vermişlerdir. İki kafadar hayvan fareye kendine bir daha dokunmayacakları sözü vererek yardımını alarak türlü maceralardan sonra kehribarı bulup, sahiplerinin işini yeniden yoluna koymasına yardım etmiş, hep birlikte mutlu mesut yaşamışlardır.

DÜNYA FOLKLORUNDA KEDİ

KEDİLER KRALI

Avrupa folklorunda rastlanılan bir masal tipi olup en ünlü örneği 19. Yüzyılda Charlotte S. Burne tarafından İskoçya’da derlenmiştir. Ev sahibinin arkadaşlarına bir kedi için düzenlen büyük bir cenaze töreni gördüğünü anlattığına kulak misafiri olan evin kedisi birdenbire konuşmaya başlayıp” öyleyse ben de kediler kralı olacağım” deyip, ortadan kaybolmuş ve bir daha geri dönmemiştir.

 

Kaynak: Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Yorumlar

  • FOTOĞRAFLARDAKİ KEDİLERİ YEMEK İSTEYENLER?

  • Her yerde kendilerine yer bulmuşlar

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

"ROUGE GAGNE" by EMILY DICKINSON

HUBBLE'IN 34. FIRLATILIŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!
AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

AĞRILARIMIZIN RUHSAL NEDENİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kötü Anlar

probiyotik

Büyük İskender Yolculuğu (IV)

bubble30
Nielawore

THE SWIRLS HAVE FUN TOO!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun