Mayıs 05, 2024

DANS EDEN MOUSA HEYKELİ ORTAYA ÇIKARILDI -Friendz10

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti’nde kazı çalışmaları devam ediyor. Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ve ekibi, antik kentte bu yılki kazılarda yaklaşık olarak 2175 yıllık bir heykel ortaya çıkardı.

DANS EDEN MOUSA HEYKELİ ORTAYA ÇIKARILDI -Friendz10

Bu heykel MÖ 2. yüzyılın meşhur heykeltıraşlarından Philiscus’un eseridir. Zeus ile Mnemosyne’nın kızları ve ilham perilerinden olan dans eden Mousa’nın, Anadolu ve Yunanistan gibi dünyanın farklı bölgelerinde sadece Roma Dönemi kopyaları biliniyor.

Stratonikeia’da yeni bulunan bu heykel, Helenistik Dönem’e ait bilinen tek orijinal heykel olma özelliğini taşıyor.

DANS EDEN MOUSA HEYKELİ ORTAYA ÇIKARILDI -Friendz10

Yapılan açıklamaya göre, Stratonikeia Antik Kenti’nde bulunan dans eden mousa heykeli, heykeltıraş Philiscus’un Helenistik Dönem’e ait tek orijinal çalışması olarak Roma Dönemi kopyalarından ayrılıyor. Ayrıca heykel, Helenistik dönemin ünlü heykeltıraşı Philiscus’un Stratonikeia’da çalışmış olduğunu göstermesi açısından ayrıca önem taşıyor.

DANS EDEN MOUSA HEYKELİ ORTAYA ÇIKARILDI -Friendz10

Antik kentteki Roma Hamamı’nın havuzlu soğukluk (Frigidarium) bölümünde yapılan çalışmalarda ortaya çıkan heykelin henüz başı ve kolları bulunamadı.

Dans eden mousa heykeli, koruma ve restorasyon çalışmalarının ardından Muğla Müzesi’nde sergilenecek.

 

Kaynak: https://arkeofili.com/

Yorumlar

  • Canlı canlı görmek istedim

  • Gidip görmek istediğim bir mozaik

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun