Nisan 19, 2024

CENNETE GİDEN MERDİVENLER: PİRAMİTLER

Mezarlar, yaşayanların evlerini gösterecek biçimde yapılıyordu. Tıpkı mimar İmhotep’in, Kral Djoser (3.Hanedanlık) için inşa ettiği büyük yeraltı sarayı gibi, ilk mezarlar da gerçekteki evlere çok benziyordu.

İlk mezarlar sıradan çukurlardı. Firavunlar döneminden önce, kabile reisleri doğdukları ya da hüküm sürdükleri yerlere gömülürlerdi. Zamanla ilk çukur mezarları kaplayan toprak yığınları bir ev gibi şekillendirildi. Tuğla basamaklar, aşağıda kalan bir yeraltı mezar odasını koruyordu.

CENNETE GİDEN MERDİVENLER: PİRAMİTLER

1.Hanedanlık’tan itibaren mezarlar daha büyük ve gösterişli oldu Mastaba diye bilinen mezarlar, düz çatısı olan uzun bir sıra şeklindeki çamur tuğlalardan yapılırdı. Aşağıda kalan kayaya oyulan mezar odaları uzun bir tünelle yüzeye bağlanırdı. Krallık mezarı da soylular, işçiler ve hizmetkarlar için yapılan daha küçük mezarlarla çevrilirdi.

CENNETE GİDEN MERDİVENLER: PİRAMİTLER

Kral Djoser (3.Hanedanlık) için yapılan ilk piramide bir mastaba olarak başlanmıştır. Mimar İmhotep daha sonra mezarın şeklini kareye çevirmiş, üzerine de daha küçük bir başka kare yapmıştır. Her biri, bir öncekinden daha küçük olan dört kare kat daha ekleyerek dünyanın ilk büyük taş anıtı olan Basamak Piramidi’ni inşa etmiştir.

CENNETE GİDEN MERDİVENLER: PİRAMİTLER

Mezar da tıpkı yerin altı kadar etkileyiciydi. Mezar odasına giden 5,5 kilometreden uzun tüneller, 27 metre uzunluğunda da bir bacası vardı. Mezardaki her şey taştan yapılmıştır. İmhotep, Djoser’in evini almış, sonsuza kadar ayakta kalması için taşa çevirmiştir.

CENNETE GİDEN MERDİVENLER: PİRAMİTLER

Meidum’da yanları düzleştirilmiş ilk piramidin yapılmasına aslında bir basamaklı piramit olarak başlansa da sonra yapılan Dahshur’daki Bent Piramidi ve Kızıl Piramit gibi daha büyük anıtlar, dışarıdan bakıldığında düzgün kenarları olacak şekilde tasarlanmıştı. Mısırlılar için basamaklı piramitler, firavunun Güneş tanrısı Ra ile buluşmasını sağlayan, cennete giden bir yoldu.

CENNETE GİDEN MERDİVENLER: PİRAMİTLER

Eski ve Orta Krallıklar dönemlerinde birçok Mısırlı kral piramitlere defnedilirken soylular hala mastaba’ların aşağısında kalan yeraltı odalarına gömülüyorlardı. Krallık ailesi mensuplarının her birinin kendi havalandırması olan özel mezar odaları vardı. Adaklar için de her piramide bir tapınak yapılırdı.

CENNETE GİDEN MERDİVENLER: PİRAMİTLER

Yaklaşık 50 kadar krallık piramidi yapılmış olmasına karşın bunların çoğu 4.Hanedanlık hükümranları Keops (khufu), Kefren (Khafre) ve Mikeniros’un (Menkaure) harikulade piramitlerinden küçüktür.

 

CENNETE GİDEN MERDİVENLER: PİRAMİTLER

Keops piramidi tek başına 6,5 ton ağırlığında, 146 metre yüksekliğindedir. 5.Hanedanlık itibarıyla piramitlerin içleri süslenmeye başlamıştı. Bu hiyeroglif yazılar, yani daha önce sözü geçen Piramit Metinleri, Öbür Dünya’ya güvenli bir yolculuğu güven altına alan büyülerin ilkidir.

CENNETE GİDEN MERDİVENLER: PİRAMİTLER

11.Hanedanlık’ta mezarlar, piramitler ya da tapınaklardan 2 kilometre kadar daha uzun kayalardan kesilmişti. Mezar hırsızlarını kandırmak için keskin dönüşler, yapma geçitler, tuzak kapılar tasarlanmıştı.

 

Kaynak: Jim Pipe- Eski Mısır, Mumyalar, Sihir ve Efsaneleri

Yorumlar

  • Hiç bu açıdan düşünmemiş olabilirsiniz!

  • Bir anıt mezardan çok daha fazlası

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

"HER DİLDE TÜRKÜLERİN MERAMI BİR" - NECATİ CUMALI
LIKE A SNOWFLAKE THE CIRCUMFERENCE OF TWO BABY STARS
MERKÜR YÜZEYİNDEKİ İSİMLER

MERKÜR YÜZEYİNDEKİ İSİMLER

5 GÜNDE ŞEKERİ BIRAKMA REHBERİ

5 GÜNDE ŞEKERİ BIRAKMA REHBERİ

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Gidişatı Değiştirmek

probiyotik

Et Grubu Ürünler Yenmeli Yenmemeli Mi?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun