Bu galaksinin neden bu kadar uzun bir kuyruğu var? Hubble Miras Arşivi’nden alınan görüntülerle oluşturulan bu etkileyici karede, Arp 188 yani İribaş Galaksisi gözler önüne seriliyor. Arka planda ise uzak galaksiler yer alıyor. İribaş Galaksisi, Ejderha (Draco) takımyıldızı yönünde bulunuyor ve bizden yaklaşık 420 milyon ışıkyılı uzaklıkta.
Galaksinin göze çarpan uzun kuyruğu yaklaşık 280 bin ışıkyılı uzunluğunda. Bu kuyruk, parlak ve mavi yıldız kümeleriyle dolu. Bilim insanlarına göre, bu görüntü bir galaksi çarpışmasının sonucu. Daha küçük ve yoğun bir galaksi, Arp 188’in önünden geçerken güçlü kütleçekim etkisi yarattı. Bu etki, Arp 188’in yıldızlarını, gazını ve tozunu sürükleyerek bu uzun kuyruğu oluşturdu.
Kuyruğun oluşmasına sebep olan küçük galaksi, Arp 188’in yaklaşık 300 bin ışıkyılı arkasında yer alıyor ve fotoğrafın sağ üst kısmında görülebiliyor. Tıpkı gerçek bir iribaşın zamanla kuyruğunu kaybetmesi gibi, bu galaksi de yaşlandıkça kuyruğunu yitirecek. Kuyruktaki yıldız kümeleri ise zamanla bu büyük galaksinin etrafında dönen küçük uydular hâline gelecek.
21 Haziran 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)
Görsel Kaynağı: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; İşleme: Amal Biju
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız