Nisan 25, 2024

SICAKLIK MİLYARLARCA DERECE OLABİLİRKEN NEDEN -273°C'NİN ALTINA DÜŞEMEZ?

Daha önce sıcaklıkla ilgili değerlere baktığınızda en düşük sıcaklığın -273 °C'ye kadar düşebildiğini hiç fark ettiniz mi? Yüksek sıcaklıklara baktığımızda ise sıcaklığın 1 milyar °C ve hatta üzerine çıkabildiğini görüyoruz. Peki en yüksek sıcaklık çok daha fazla olabilirken en düşük sıcaklığın bizim optimal seviyelerimize bu kadar yakın olmasının sebebi ne?

SICAKLIK MİLYARLARCA DERECE OLABİLİRKEN NEDEN -273°C'NİN ALTINA DÜŞEMEZ?

-273 °C sıcaklık mutlak sıfıra denk gelir. Yüksek sıcaklığın aksine en düşük olabilecek sıcaklıkla ilgili bilgilerimiz çok daha fazladır. Fizik kanunlarına göre bir nesne veya maddenin düşebileceği en düşük sıcaklık -273 °C'dir. Bu da 0 Kelvin'e veya mutlak sıfıra denk gelmektedir.

Bir nesnenin sıcaklığı aslında moleküllerin hareketinden kaynaklanır. Yani moleküller ne kadar hızlıysa sıcaklık da o kadar fazla olur. -273 °C ise bu moleküllerin daha fazla hareket edemediği, adeta donup kaldığı sıcaklığa denk gelir. Zaten durmuş olan bir molekülü daha fazla yavaşlatmanın bir mantığı olmayacağı için sıcaklık da -273 °C'nin altına düşemez.

SICAKLIK MİLYARLARCA DERECE OLABİLİRKEN NEDEN -273°C'NİN ALTINA DÜŞEMEZ?

Bir sayının bize yakın olması her zaman ona ulaşabileceğimiz anlamına gelmez. 0 °C olan bir nesneyi 273 °C'ye çıkarmakla -273 °C'ye düşürmek aynı şey değildir. Hatta esasında insanlık henüz -273 °C sıcaklığa ulaşamamıştır. İnsanlığın ulaşabildiği düşük sıcaklık rekoru ise mutlak sıfırın sadece bir kesir üzeri oldu. Tam olarak ifade etmek gerekirse elde edilen sıcaklık 0,006 Kelvin oldu.

 

SICAKLIK MİLYARLARCA DERECE OLABİLİRKEN NEDEN -273°C'NİN ALTINA DÜŞEMEZ?

PEKİ EVRENDEKİ EN YÜKSEK SICAKLIK NEDİR?

Düşük sıcaklığın sınırının çok net bir şekilde bulunduğunu görmüş olduk. Evrenin pek çok noktasında simetrik bir yapının olmasını bekleriz, ancak sıcaklıkta böyle bir şey bulunmuyor. Peki evrendeki en yüksek sıcaklık ne olabilir? Aslında bilim insanları, çıkılabilecek bu sıcaklığın sınırını hala keşfedebilmiş değil.

SICAKLIK MİLYARLARCA DERECE OLABİLİRKEN NEDEN -273°C'NİN ALTINA DÜŞEMEZ?

Laboratuvarda şimdiye kadar yaratılan en yüksek sıcaklık 5 trilyon Kelvin'di. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda yapılan bu deney, Büyük Patlama'dan birkaç dakika sonrasında bebek evrenin sıcaklığı olarak görünüyor. Bu sıcaklığın santigrat karşılığı ise "4,999,999,999,726.85 °C'dir. Konu sıcaklık olunca işler kontrolden çıkabiliyor.

Bilim insanları, günümüzde mutlak sıfır gibi sıcaklığın sınırını tanımlayacak bir "mutlak sınır" henüz keşfedemediler. Mesela bu değer, laboratuvarda elde edilen 5 trilyon Kelvin'den 10.000 kat daha da sıcak olabilir.

Bu noktada bize yardımcı olabilecek tek sınır Planck ölçeği olabilir. Bu ölçü birimi fiziksel sabitler üzerine kurulur ve parçacık hızlandırıcıda elde edilenden 100 milyar kat yüksek sıcaklıklara çıkılabileceğini bizlere gösterir. Ancak çoğu bilim insanına göre sıcaklığın bu kadar yüksek değerlere çıkması pek mümkün değil.

 

Kaynak: 1

Yorumlar

  • ÖNCESİNDE BİLİYOR MUYDUNUZ?

  • İnsanlığın düşük sıcaklıkla imtihanı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

"DÜRTME İÇİMDEKİ NARI ÜSTÜMDE BEYAZ GÖMLEK VAR"
VÜCUDUNUZDAKİ BENLER TESADÜF ESERİ DEĞİL!
HER GÜN NEDEN 1 AVUÇ FINDIK YEMELİYİZ?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik
bubble30
Nielawore

GİRDAPLAR DA EĞLENİR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun