Mayıs 01, 2025

Gizemli Kabuklular

Çağlardan beri, gerek besin ge­rekse alet ya da araç olarak ya­rarlandığımız deniz kabuklula­rı, "yumuşakçalar" (Mollusca) arasında sınıflandırılıyorlar. Ve "böcekler"den (Insecta) sonra hayvanlar aleminin en kalabalık grubunu oluşturu­yorlar. Genel olarak karada ve denizde, 500.000-200.000 kabuklu hayvan türü­nün yaşadığı sanılıyor. Ama, şimdiye ka­dar bilimsel kayıtlara geçenlerin sayısı 100 binin altında... Bu kabukların üretimi ve mimarisiyle, içinde "oturanların biyolojisine ilişkin yanıt bekleyen birçok soru bulunuyor. En ilginçlerinden biri de, eşlerini döllemek için, sırtlarındaki "kireçten evler"iyle okyanusları nasıl aş­tıkları... Paris'teki Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nin "Malakoloji" (yumuşakçalar bilimi) Laboratuvarı, bu kabuklu canlı­ların sırlarını, yakın dönemlerde bir bir ortaya dökmeye başladı...

Gizemli Kabuklular

Kabukların hammaddesi (kalsiyum karbonat ve pro­teinler) oldukça basit, ancak üretim reçetesi karma­şıktır... Genlerle düzenlenmiş reçetele­re göre oluşturulan kabuklar, çok çe­şitli şekiller gösterirler; düz ya da kıv­rımlı, parlak sarı ya da abanoz siyahı gibi bir şekil ve renk şenliği sunarlar.

Gizemli Kabuklular

Deniz kabuklusu türlerinin büyük ço­ğunluğu, Pasifik Okyanusu'nun güney­doğu denizlerinde bulunuyor. Yumu­şakçalar, bu yörelerde 600 milyon yıl önce çıkmışlar, farklı ortamlarda çeşit­lenerek yeni türlerin doğuşuna yol aç­mışlar. Günümüzdeyse, dünyanın tüm denizlerine yayılmış bulunuyorlar.

Yorumlar

  • Denizde enteresan yapılar var

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

DEPREM

DEPREM

Alternatif Akım ve Radyo

Alternatif Akım ve Radyo

Alternatif Akım

Alternatif Akım

Tesla ve Elektrik

Tesla ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zayıf Taraf

probiyotik

DEPREM

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun