Mayıs 01, 2025

Egzotik Mühendislik: Casimir Etkisi

Bilimadamlarının şimdiye ka­dar bulduğu yöntemler çok mik­tarda negatif egzotik madde ya da anti-madde gerektiriyor. 1948 yılında, Hollandalı fizikçi Hendrik Casimir, yüksüz (nötr) iki madeni levhanın bir vakum için­de birbirlerine yakın konmaları durumunda, kuantum vakum dalalanmalarının onları birbirine çekeceğini gösterdi...

Egzotik Mühendislik: Casimir Etkisi

Kuantum dünyasında, dalgalar parçacıklara, parçacıklar da dal­galara benziyor. Buna göre, levhaların arasındaki vakum dalga­lanmaları sürekli dalgalar-aynı çekilip bırakılmış bir gitar telinin üzerindeki sürekli dalgalar gibi-olarak düşünülebilir. Bu da de­mek oluyor ki, sadece belli dal­ga boyları dalgalanmaları kabul ediliyor (şekle bakın)... Levhala­rın dışında ise böyle bir sınırla­ma yok... Burada bütün dalga­ boyları kabul görüyor.

Egzotik Mühendislik: Casimir Etkisi

Buna göre, levhalara dışarıdan çarpan parçacıkla­rın sayısı içeriden çarpanlardan çok daha fazla... Diğer bir deyişle, dışarı­daki basınç içeride­kinden daha fazla olduğundan levhaların birbirine doğru yaklaşmaları kaçınılmaz... Dışarısı 0 basınçlı bir vakum olduğundan, içeride negatif basınçla egzotik madde ya da anti-madde olması gereki­yor. Ne yazık ki, henüz kimse bu kadar anti-maddenin nasıl bula­nacağını bilmiyor. Üstelik bilima­damlarının bugüne kadar buldu­ğu her zamanda yolculuk yönte­minin en büyük gereği bu anti­madde... Şu anda tek umut, birile­rinin dilityum kristali madenini bir an önce bulması.

Yorumlar

  • Mühendisliğin en zor alanı olabilir

  • gerçekten ilginç

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

DEPREM

DEPREM

Alternatif Akım ve Radyo

Alternatif Akım ve Radyo

Alternatif Akım

Alternatif Akım

Tesla ve Elektrik

Tesla ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zayıf Taraf

probiyotik

DEPREM

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun