Satürn’deki kuzey ışıkları (auroralar) ne zaman ve neden ortaya çıkıyor, bilim insanları bunu anlamaya çalışıyor. Bunun için Cassini uzay aracının başka görevler için çektiği yüzlerce kızılötesi Satürn fotoğrafını tek tek incelediler. Amaçları, yeterince aurora görüntüsü bulup bunları bir araya getirerek hareketli bir video yapmak ve auroralardaki değişimleri gözlemlemekti.
Ortaya çıkan görüntüler çok ilginçti. Satürn’deki auroraların sadece Güneş’in konumuna göre değil, aynı zamanda gezegen kendi ekseni etrafında döndükçe de değiştiği görüldü. Hatta bazı aurora hareketlerinin, Satürn’ün çevresindeki manyetik alan (manyetosfer) dalgalarıyla ilişkili olduğu, bu dalgaların da büyük ihtimalle Satürn’ün uyduları tarafından tetiklendiği fark edildi.
Burada görülen ve 2007’de çekilen sahte renkli görüntüde Satürn, kızılötesi ışığın üç farklı türünde gösteriliyor. Mavi renkli halkalar Güneş ışığını yansıtıyor, gezegenin kendisi ise daha düşük enerjili kırmızı ışıkta parlıyor. Güney kutbuna yakın yerde görülen yeşil bant ise aurora.
Son araştırmalar, bu auroraların Satürn’ün üst atmosferini ısıttığını da ortaya çıkardı. Satürn’deki auroraları anlamak, aslında Dünya’daki kuzey ışıklarını daha iyi anlamamıza da yardımcı oluyor.
27 Haziran 2021 Günün Astronomi Fotoğrafı (NASA APOD)
Görsel Kaynağı: NASA, Cassini, VIMS Ekibi, U. Arizona, U. Leicester, JPL, ASI
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız