Bu görüntüde, NASA ve ESA’nın ortak çalışması olan Hubble Uzay Teleskobu, Dünya’dan yaklaşık 50 milyon ışık yılı uzaklıktaki Fornax Takımyıldızı’nda yer alan NGC 1317 adlı spiral galaksiyi gözlemliyor. Galaksinin merkezinde, genç ve sıcak yıldızların oluşturduğu parlak mavi bir halka dikkat çekiyor.
NGC 1317, aslında bir galaksi çiftinin parçası. Ancak büyük ve daha karmaşık yapılı olan komşusu NGC 1316 bu karede yer almıyor. Buna rağmen görüntüde iki farklı gök cismi daha görünüyor: Biri, çapraz ışık desenine sahip parlak bir yıldız ve Samanyolu galaksimizin bir parçası. Diğeri ise daha kırmızımsı görünen ve NGC 1317’nin çok daha ötesinde yer alan uzak bir galaksi.
Bu görüntü, Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 ve Gelişmiş Araştırma Kamerası ile yapılan yüzlerce gözlemin bir araya gelmesiyle oluştu. Ayrıca Şili'deki Atacama Çölü'nde bulunan ALMA teleskop dizisinden alınan verilerle de desteklendi. Bu sayede bilim insanları, galaksilerdeki soğuk gaz bulutları ile bu bulutlardan doğan genç yıldızlar arasındaki ilişkiyi inceleyebiliyor.
ALMA teleskobu, uzun dalga boylarındaki hassas ölçümleri sayesinde evrendeki soğuk gaz alanlarını tespit ederken, Hubble’ın yüksek çözünürlüğü sayesinde bu alanlardaki genç yıldız kümeleri ayrıntılı biçimde incelenebiliyor.
Böylesine önemli gökbilim keşifleri genellikle birçok farklı teleskobun birlikte çalışmasıyla mümkün oluyor. Hubble'ın bu tür gözlemleri, NASA/ESA/CSA ortak yapımı James Webb Uzay Teleskobu tarafından yapılan araştırmaların da temelini oluşturuyor.
Görüntü kredisi: ESA/Hubble & NASA, J. Lee ve PHANGS-HST Ekibi
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız