Mayıs 05, 2024

İLK ARABA VAPUR BİR TÜRK'ÜN BULUŞUDUR (III)

Bu iki vapur o kadar sağlam çıktı ki. İlki 89 yıl çalıştırıldık­tan sonra, ancak 1961'de, sökülmek üzere satıldı. İkincisi de 1959'da hiz­met dışı bırakıldıktan sonra satıldı; birkaç kez el değiştirdi, deği­şikliklere uğradı. 125 yıl sonra, 1996'da, hâ­lâ çalışmaya devam et­mekteydi. Şirket-i Hayriye'nin ruhu, Hüseyin Haki Efendi idi. Yıllarını hep şirketin iyi el­lerde dürüst bir şekilde çalıştırıl­ması için harcamıştı. 1894'te has­talanarak İşten ayrıldı; 1895'tc ise 7 Ocak günü, gözlerini hayata yumdu.

İLK ARABA VAPUR BİR TÜRK'ÜN BULUŞUDUR (III)

Şirket, 1911 'de hizmete koy­duğu 69 baca numaralı vapuru­na onun adını verdi. Fakat bu vapur, Şehir Hatları İşletmesi'ne satılınca, adı Göztepe olarak de­ğiştirildi. Aradan yıllar geçti. Şe­hir Hatları İşletmesi, 1963'te Haliç Tersanesi'nde inşa ettirdi­ği bir araba vapuruna yine Hü­seyin Haki adını verdi. Yıllarca bu değerli yöneticinin adını li­man sularında gezdiren bu va­pur da 80'li yıllarda kadro dışı bırakıldı.

Bugün Hüseyin Haki adını taşıyan bir vapurumuz yok. Ama Hüseyin Haki Efendi'nin adı, sivil denizcilik tarihimizin çok önemli bir kişisi olarak hâlâ denizcilerin kalbinde yaşamakta devam ediyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun