Mayıs 05, 2024

İLK ARABA VAPUR BİR TÜRK'ÜN BULUŞUDUR

Şirketi Hayriye (1851) kurulmuştur, ama bir türlü iyi idare edilemez. Ta ki Hüseyin Haki Efendi şirketin müdürlüğüne getirilinceye kadar. Dürüst, akıllı ve çalışkan bir olan Hüseyin Haki Efendi şirketin sorunları tespit eder. Suiistimalleri engeller. İşler yolundadır. Sadece Köprü (Galata Köprüsü) ile Üsküdar iskeleleri vardır. Boğazda iskelesi olmayan köylere iskeleler kurulur, binaları yapılır, iskelelerde kışın soba yakılır, vapur saatleri çizelgesi asılır, yanına bir de saat. Aksaklıkları önlemek için sayfaları numaralı şikayet defterleri konur.

İLK ARABA VAPUR BİR TÜRK'ÜN BULUŞUDUR

İşler yolundadır kayıkçıların mızmızlanması dışında. oğazda eskiden beri iki yaka arasında askeri araç malzeme, ağır ve büyük yük, hayvan taşımak akıntı rüzgar vs nedenlerden ötürü oldukça zor bir işti. O yıllarda Londra'da Thames Nehrinde iki yakaya çekilmiş zincirlerin yardımı ile sal benzeri tekneler kullanılıyordu. Hüseyin Haki Efendi, Boğaz'da at, araba ve eşya nakline bir kolaylık bulmak amacıyla düşündü, taşında; sonra yıllarca umum müfettişlikte bulunmuş İskender Efendi ile şirketin Hasköy'deki fabrikasının sermimarı Mehmed Usta ile başbaşa verip o güne kadar benzeri Görülmemiş bir tekne tipi yarattı. Bu gün araba vapuru dediğimiz, iki tarafından da karaya indirilecek kapakları bulunan, hem ileri hem de geri gidebilen araba vapuru ya da feribot dediğimiz gemilerin gerçek bir prototipiydi bu tekne. Ana güvertesi baştan sona dümdüzdü, buraya atlar, arabalar alınacaktı. Yolcular da üstteki salonlara çıkacaklardı.

İLK ARABA VAPUR BİR TÜRK'ÜN BULUŞUDUR

Haki Efendi, çizdik­leri eskizleri Mehmed Usta'yla İngiltere'deki Maudslay Sons And Elelds tezgahlarına gönder­di. 26 numara verilecek Suhulet ('Kolaylık') adlı bu ilk araba vapurunun inşası, 1871 yılında so­na erdirildi. Teknesi sac olan va­pur 555 gros, 157 net tonluktu. Uzunluğu 45.7 m., genişliği 8.5m., su çeken 3 m. kadardı. 450 beygir gücündeki tek silindirli iki genişlemeli makinesinin döndür­düğü yandan çarkla, sa­ atte 7 mil hız yapabilecekti.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun