Mayıs 02, 2024

Güney Afrika’da Bir Osmanlı (III) - Friendz10

İstanbul'a gelen Ebubekir Efendi'nin girişimci tavrı, bilgi ve becerisi Osmanlı yönetimini çok etkiler. Talepleri yerine getirilir ve ona yeni bir görev teklif edilir: Capetown'a, yanı Ümitburnu'na 'muallim ve müderris olarak gitmek. Ebubekir Efendi bu teklifi büyük bir heyecanla kabul eder. Yapılan mülakatlarda da başarı gösterir. Padişah tarafından kabul edilerek, kendisine Ümitburnu'na gitme emri bildirilir.

Güney Afrika’da Bir Osmanlı (III) - Friendz10

Artık Ebubekir Efendi, İngiltere Kraliçesi Viktorya'nın Sultan Abdülaziz nezdindeki girişimleri sonucu, Güney Afrika Müslümanlarınca istenen 'din alimi' olarak belirlenmiştir. Kullanabileceği kitap ve kırtasiye malzemelerini acilen tedarik eden Ebubekir Efendi, rivayete göre, Erzurum'a dönüp eşi ve kızıyla bile vedalaşmadan, Meclisi Vükela'nın 3 Eylül 1862 tarihli kararı gereği, 1 Ekim 1862'de yeğeni ve hizmetçisi Lütfü Efendi ile birlikte, 25 lira aylık ücret ve Londra'ya kadar 7 bin 500 kuruş harcırah almak koşuluyla İstanbul'dan Capetown'a hareket eder.

Güney Afrika’da Bir Osmanlı (III) - Friendz10

Londra sonrası yol masraflarının kaç lira olacağı Babıali tarafından bilinmediğinden, bu masrafların Londra'daki Osmanlı Büyükelçiliği'nce karşılanması kararlaştırılmıştır. Ayrıca yolda bir sorun olmaması için, pasaportlarda yeğeni Ömer Lütfü Efendi, Ebubekir Efendi'nin 'oğlu' olarak gösterilmiştir. Ebubekir Efendi'nin serüvenini, yeğeni Ömer Lütfü'nün anılarından, kendi mektuplarından ve Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki belgelerden tam olarak izlememiz mümkün...

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Yazının Evrimi

Yazının Evrimi

Örümcekler Ağlarını Neye Göre Örüyorlar?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

bubble30
Nielawore

YOU SEE A DYING STAR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun