Nisan 25, 2024

Batı Trakya'da Millî Mücadele

Milli Mücadele'nin ilk yıllarından itibaren, Ankara Hükümeti'nin talimatıyla Batı Trakya'da Yunan kuvvetlerine karşı bir silahlı direniş hareketi örgütleyen Yüzbaşı Fuat Bey, Yunan ordusunun Trakya'daki yayılmasını engelledi.

Batı Trakya'da Millî Mücadele

Mondros Mü­tarekesi'nin ardından Ba­tı Trakya böl­gesinin planlı bir şekilde Yunanlıların yöne­timine verilmesi süreci başla­mıştı. Bu yüzden Mustafa Ke­mal, Doğu ve Batı Trakya'nın bir birlik içinde ifadesini doğ­ru bulmuyordu. Doğu Trakya tartışılmaz biçimde Türki­ye'nin bir parçasıydı. Doğu ve Batı Trakya'nın birliğinde ıs­rar etmek ise Doğu Trakya üzerinde de, bazı yabancı id­dialarına neden olabilirdi. Bu yüzden Batı Trakya'da, yerel bir direniş hareketi oluşturulmalıydı. 1919 Nisan'ında İstan­bul'da, Batı Trakya'daki silahlı mücadeleyi düzenle­mek üzere bir heyet toplandı. Heyete Albay İsmet (İnönü) ile Karakol Cemiyeti'nin üye­lerinden Kara Vasıf, Albay Galatalı Şevket Bey ve Albay Kemalettin Sami Bey ile Albay Seyfi Bey bulunuyordu.

Batı Trakya'da Millî Mücadele

Toplantı sonunda Yüzbaşı Fuat Bey (Balkan), Batı Trakya'da Yu­nan işgaline karşı Türklerin ayaklanmasını sağlamakla görevlendirildi. Yüzbaşı Fuat, gö­revi alır almaz 18 ki­şilik müfrezesiyle Ba­tı Trakya’ya geçti ve direniş hazırlıklarına başladı. Müfrezede üç de Bulgar çeteci vardı. Trakyalı Türk­lerin katılımıyla müf­rezenin gücü, 600 ki­şiye ulaştı. Yüzbaşı Fuat Bey Yunanlıla­rın Trakya işgalini tamamladıkları 1920 Hazi­ran'ına kadar hazırlıklarını sürdürdü ve 27 Mayıs 1920'de kurulan “Batı Trakya Geçici Hükümeti”nin askeri sorum­lusu olarak görev aldı. Bu hü­kümetin başkanı, Peştireli Tevfik Bey; II. Başkan ve Adli­ye Bakanı Gümülcine Müftüsü Bekir Sıtkı Bey; Dışişleri Baka­nı, Edirneli Mahmut Nedim Bey; İçişleri Bakanı, Hasan Tahsin Bey (Tüten); Silahlı Kuvvetler Komutanı, Fuat (Balkan) Bey; Ko­mutan Yardımcısı, Teğmen Fahri (Org. F. Özdilek) idi. “Bul­gar Üye” sıfatıyla da Vangel Yorgiyef gö­rev yapıyordu.

Batı Trakya'da Millî Mücadele

Bu arada Anka­ra'dan, Fuat Bey'in çalışmalarına ilişkin talimatlar da veril­meye başlandı. Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Doğu ve Batı Trakya'da yapı­lacak faaliyetlere ilişkin verdiği emirlerde Fuat Bey'in gö­revine özellikle dikkat çekiyordu. 1921 yazında Ankara Hü­kümeti'nin gönderdiği ekono­mik desteğin ardından Eylül ayında Fuat Bey ve emrindeki çeteler, Yunan birliklerine si­lah ve erzak taşıyan trenleri bombalamaya; düşman nakli­yesini önlemek için köprü, tü­nel ve telgraf hatlarını tahrip etmeye başladılar. Yunanlılar da bölgenin kontrolünü sağlayabilmek için, daha fazla kuv­vete ihtiyaç duydular ve iki tü­meni yani 20 bine yakın aske­ri bölgeye getirdiler.

Yorumlar

  • Çok zor günlermiş

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Büyük İskender'in Yolculuğu

Büyük İskender'in Yolculuğu

Dev Dalga Bilimi (IV)

Dev Dalga Bilimi (IV)

Dev Dalga Bilimi (III)

Dev Dalga Bilimi (III)

Dev Dalgaların Bilimi (II)

Dev Dalgaların Bilimi (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hareketsiz

probiyotik

Büyük İskender'in Yolculuğu

bubble30
Nielawore

"SONSUZ VE BÜYÜLÜ" -AHMET UYSAL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun