Mayıs 02, 2024

Avrupalı Blak Bey (III)

Edward Blak böylece Osmanlı devletine tam sadakata dayalı bir yaşamı kendi başına kurma yoluna girdi. 1853'te Paris'te Birinci Kâtip oldu. Kırım Savaşı sırasında Osmanlı devleti için Avrupa bankalarından alınacak borç işini başarıyla sonuçlandırınca, Babıali diplomatları arasındaki ünü arttı. 1856'de Torino Elçiliği Başkâtibi olan Blak Bey 1860'da Napoli Konsolosluğuna getirildi. 1867'de ise Blak Bey, hem kendisi hem de Osmanlı devleti için çok önemli bir görevi üstlendi: Washington Elçiliği.

Avrupalı Blak Bey (III)

ZABD'nin 1831'den ben İstanbul'da diplomatik bir elçisi vardır; halbuki Babıali dünyanın merkezi olan Avrupa'nın çevresindeki bu uzak ülkede daha hiç kimseyi akredite olarak atamamıştır. Edward Blak Bey Amerika'ya Ulâ sınıfının ikinci kademesine terfi ettirilerek ve 3 Nisan 1867'de padişah fermanıyla atanarak gönderilir. 1867 Ağustosunun sonunda Blak Bey, güven mektubunu Washington'da Amerikan Başkam Grant'a fevkalade görevli Ortaelçi olarak sundu. Başkan'a hitaben yaptığı konuşmada kullanılan basit formüllerle yetinmeyerek kişisel bir not ekledi ve aile bağları dolayısıyla (ilk evliliğine ve Amerika'da büyükbabasının yanında kalan oğluna gönderme yaparak) eskiden beri Amerika'ya karşı duyduğu sevgiyi belirtti.

Avrupalı Blak Bey (III)

Aynı günlerde Girit olayları tüm şiddetiyle sürüyordu. Elçi Blak Bey yalnız Amerika'ya göçen Yunanlıların Girit'le ilgili siyasi etkisine karşı savaşmakla kalmıyor, Osmanlı-Amerikan silah ticaretini de geliştirmeyi sağlıyordu. Kuzey-Güney savaşı nedeniyle fazla üretim sonucu Amerika'da ortaya çıkan gereksinim dışı silahların Türkiye'ye satılması işini başarıyla sonuçlandırdı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler?
Kozalakların Gizemli Döngüsü

Kozalakların Gizemli Döngüsü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun