Mayıs 05, 2024

Aşk Hayatımız Nasıl Batılı Oldu? (V) - Friendz10

'Kavak  Yelleri'nde   Reşat Nuri, 'Cumhuriyet Baloları'nı   anlatma­ya,   "Cumhuriye­tin ilk senelerin­de dans hastalığı ve kadınlı erkekli aile   toplantıları modası her yer gibi bizim ka­sabayı da sardığı zaman" söz­leriyle başlar... 'Mürteci' damgası yemek korkusuyla müftünün bile ka­tıldığı; "dansa kalkmasa da eliyle, ayağıyla mızıkaya tem­po tutup limonata bardakları­nı içki kadehi gibi tokuşturdu­ğu" balolarda görünmek, bir parça, 'resmi bir vazife' idi. 1930'lardan sonra hemen her romanda karşımıza bir de cazbandlar çıkar: "Caz dur­madan çalıyor, tangolar, foks­lar,  slovlar,  valsler  birbirini takip ediyordu" cümlelerine sık sık rastlarız. Mükerrem Kamil Su, 1930'ların Eskişe­hir'indeki bir nişan törenini şu satırlarla canlandırır:

Aşk Hayatımız Nasıl Batılı Oldu? (V) - Friendz10

"Cazbant zarif bir valse başlıyor. Bütün gözlerin pırıl­tıları üzerimizde olduğu halde musikinin dalgalarına karışı­yoruz... Konfet yağmuru, ser­pantin düğümleri içinde müte­madiyen dönüyoruz." 'Yollarımız Ayrılıyor'da ise (1947), Muvaffak İhsan Garan'ın 'asri' genç kızı Bel­kıs, nişanlısının "bir parça nükteli konuşmamasından, Amerikan bobstilleri gibi swing dansı değilse de biraz daha düzgün tango ve vals ya­pamamasından, salonlardan, davetlerden, çaylardan nefret etmesinden" şikayetçidir. 

Aşk Hayatımız Nasıl Batılı Oldu? (V) - Friendz10

Bu nedenle roman kahramanları dans hocalarına sıklıkla başvururlar. Ama bu cazbant tutkusunun, Avni Givda'nın "Sevgili Sevi" (1951) romanında olduğu gibi, alaya alan yazarlar da vardır: "Hanımefendi... Kocanız şimdi zenci cazcıya bir elli li­ralık gönderdi. Şarkı istiyor. 'Aman Adanalı'yı... Ancak bildiğiniz gibi değil. Zenci şarkıcı bunu mamboya çevir­miş... Kocanız 'Çal bire kö­poğlu' diye bağırıyor."

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun