Mayıs 05, 2024

Aşk Hayatımız Nasıl Batılı Oldu? (IV) - Friendz10

Doğu-Batı karşıtlığının popüler çözümlerinde, ağırlı­ğın kadın tiplemesine verildi­ğini görüyoruz. Anlatımında­ki coşku ve heyecanla, Raif Necdet Bey'in "naif"  bilimkur­gusu 'Semavi İhtiras' (1932), o yıllardaki toplum tasarımını içtenlikle yansıtıyor: "İlme ve tefekküre çok meftun olan ze­ki ve gürbüz Yıldız, sporun her nevinde hayrete şayan muvaffakiyetler göstermiştir. Kuvvetli bir kürekçi, iyi bir tenisçi, zarif bir amazon olduğu kadar mahir ve cesur bir futbo­list, bir şoför ve hususiyle bir pi­lottur. (...) Kafası Garp kültürüyle, ruhu Şark hassa­siyetiyle haşrü ne­şir olmuş canlı bir tezat san'atı!. İşte Yıldız!.. Realist dimağında Garp medeniyetinin yalnız müspet, yalnız feyizli ve nurlu cephesi hakim olduğu kadar romantik kalbinde de Şarkın yalnız şiir ve şefkat dolu heyecanları, te­miz ve yüksek duygulan payi­dar kalmıştır".

Aşk Hayatımız Nasıl Batılı Oldu? (IV) - Friendz10

Artık terk edilen Şark'ı hâ­lâ yüreğinde hissettiği anlaşı­lan Raif Necdet Bey, gelebile­cek tepkilere karşı, "Mamafih bu kibar Şarklılıkta asırlarca İslam dünyasını karanlık bir hayatsızlık içinde mefluç bırakan meşum tevekkül ve meskenet felsefesinin zerresi yoktu" ifadesini eklemeyi de unutmaz.

Aşk Hayatımız Nasıl Batılı Oldu? (IV) - Friendz10

'Tayyare'ler ve 'Tayya­reciler', modernleşmenin tahayyül edilebilecek en yüce noktası olmalıydı ki 'Semavi İhtiras'ın 'Yıldız'ı, pilotluk özelliğiyle öne çı­karılmıştı. Esat Mahmut Kara­kurt, Muazzez Tahsin Ber­kand, Kerime Nadir, Mü­kerrem Kamil Su ve daha nice yazarımızın 'havalarda' geçen çok sayıda romanı vardır. Popüler romanlarda mo­dern hayat ile kadınlar arasın­daki ilişkinin daha gerçekçi tasvirleri; otomobil kullan­mak, yüksek eğitim, çalışma hayatına katılım, deniz ban­yoları, balo ve çaylar üzerin­den yapılmıştır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun