Mayıs 05, 2024

Aşk Hayatımız Nasıl Batılı Oldu? (II) - Friendz10

Güzide Sabrı, Aka Gün­düz, Esat Mahmut Karakurt, Raif Necdet, Safveti Ziya, Se­lami İzzet, Selamı Münir, Fe­ridun Hikmet Es, Muazzez Tahsin Berkand, Halide Nus­ret Zorlutuna, Mükerrem Ka­mil Su, Peride Celal, Fakihe Odman, Cahit Uçuk, Kerime Nadir, Mebrure Koray, Şükûfe Nihal gibi yazarların öne çıktığı ilk dönem aşk roman­larında, zaman zaman oku­muş genç kızların özgür dav­ranışlarından doğan rahatsız­lıkların ve ahlaki sorunların işlendiği de görülmüştür.

Aşk Hayatımız Nasıl Batılı Oldu? (II) - Friendz10

Ama ağırlık, Muazzez Tahsin Berkand'ın Halide Edib'ten dev­raldığı 'olumlu aydın genç kız' tipinde, 'çağdaş' Türk kadını­nın toplumsal yapıda yerini almasındaki kararlılığın sergi­lenmesindedir. Bu yeni kadın imgesi, Cumhuriyet'in aydın kadını­nın örnek bir temsili; döne­min kadın dergilerinde tanım­lanan "Cumhuriyet kadını fikri mücadelelere, edebiyat hareketlerine, spora ve aynı zamanda ev kadınlığına, an­neliğe ve zevceliğe merbut, mükemmel kadındır" fikriya­tının romanda vücut bulmuş halidir.

Aşk Hayatımız Nasıl Batılı Oldu? (II) - Friendz10

Halide Edib'in 'Tatarcık' (1939) romanı bu alanda iyi bir örnektir. Suat Derviş'in o yıllardaki değerlendirmesiyle; Tatarcık, "müellifin iddia etti­ği gibi kendi neslinden her­hangi bir Türk kızının ayrı ay­rı ve biraz da aykırı cepheleri­ni nefsinde toplamış olan genç bir mahluk değildir. O, müel­lifin genç Türk kızlarına, hat­ta genç Türk erkeklerine ör­nek olarak vermek istediği bir numunedir".

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun